Autor Wątek: [Sonata NF] Szarpanie/ ciągła wymiana świec błedy P0301-P03  (Przeczytany 8797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline waszek_rmc

• Giełda
A robiłeś płukankę? Syf w silniku to chyba jeden z głównych powodów P0011.  Rozumiem, ze tez posiadasz zmienne fazy...

Offline Shadows

• Giełda
Nie słucha o płukance, chce powtarzać nasze błędy i wymieniać części zamiast zacząć od najprostszych rzeczy :) A w silniku smoła :)

Też się zastanawiałem czy ma zmienne fazy, Kosmos by wiedział, ale nie zabrał głosu, zobacz, może coś przegapiłem: http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?p=93101#93101
Baza silników też nic o tym nie mówi.

Offline kosmos2011

• Giełda
G4KC= CVVT.

Offline Shadows

• Giełda
No to baza silników i baza VIN leci w kulki ;)

W takim razie filtr OCV powinien być, prawda? A jeśli jest to należy przed płukanką i wymianą oleju go wyczyścić bo pewnie jest równo zaklejony.

Przy okazji zapytam czy przed płukanką lepiej go wyczyścić i zamontować czy zdemontować do płukania i zamontować już po zlaniu brudnego oleju?

Offline kosmos2011

• Giełda
Filtra O.C.V nie ma.

Zawór CVVT zamontowany ma numer 24355-25000 i pewnie jak w G4GC posiadał wadę bo zmieniono go na 24355-2G000.

danielak1989

• Gość
[Sonata NF] Szarpanie/ ciągła wymiana świec błedy P0301-P0304 , P2097 , P0420
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Czerwiec 2017, 14:45:21 »
Witam.

Zrobie zrobie tą płukanke  za 2 tyg :)

troszke obawiam sie czy dam rade wymienic olej na działce na trawniku,.. ale spróbuje ;)

Wleje równiez jakis lepszy olej castrol 5w30 profesional long life,  widze w książce serwisowej był lany.

co do części to ja już tak mam , ;)

porównanie PL/ KORAPS / ALIEXPRESS

PL z rzeszów fox 592 zł  heh szaleńcy Link

Koraps  71$ + 7 $ wysyłka   = 290 zł  Link

Aliexpress  20 $ + darmowa wysyłka ( 3 tygodnie czekałem )  = 74,52zł Link

Kurcze czy tylko ja tak robie ze kupuje za grosze ?

Zobaczcie jak w polsce kroja za ta samą częśc,..  różnica 500zł :/

dlatego  jak widze za 80zł cześc to poprostu kupuje i nawet jak niewymienie to polezy na półce ;)

Pytanie,  wymienic ten czujnik po wymianie oleju / plukance czy przed ???

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Czerwiec 2017, 15:30:00 »
Ja zawsze wymieniam "na trawniku", teraz mam wyższe auto, ale wcześniej miałem niskie i też nie było problemu. Jakaś sprytna miska albo obcięty kanister 10l załatwia sprawę.

Ja bym zaworu nie wymieniał bo może jest sprawny, wyczyść go i zamontuj z powrotem po płukance. Zrób płukankę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zlej olej, wymień filtr oleju. Skasuj checka. Jak check wróci to wtedy wymień zawór. Straty nie ma bo z taką smołą w silniku jeździć się nie powinno.

Ja też staram się kupować tanio, polskie ceny są śmieszne, no, ale ludzie bulą setkami za byle pierdołe :)
Większość tych części jest sprowadzana z Koraps albo AliExpress.
Często jest tak, że sprzedawca jest tylko pośrednikiem, kupujemy niby u niego a później się okazuje, że towar przychodzi prosto z Chin :) Dobry trik na szybką kasę bez wkładu.

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Czerwiec 2017, 15:58:52 »
Cytat: "danielak1989"
W
Wleje równiez jakis lepszy olej castrol 5w30 profesional long life.

To nie jest przykład dobrego oleju.