Forum > i30 GD

[i30 GD] Piski i skrzypienie kierownicy

<< < (3/3)

KamilGie:
Cześć! Mam podobnie jak Wy ale w Elantrze z 2013 roku. Układ kierownicy piszczy na rondach, przy  mocnym i stałym skręceniu kierownicy. Nie zawsze też występuje. Zgłaszałem to ASO, ale oczywiście jak to bywa - złośliwość rzeczy martwych. Przy sprawdzaniu problem nie występował.
Zauważyłem też skokowe działanie układu, tj. jak chce lekko, dosłownie o kilka cm skorygować tor jazdy, to napotykam na kierownicy lekki opór, po czym kierownica "wpada" w daną stronę powodują lekkie "tańczenie" na drodze. Jest to dość nieprzyjemna na długiej trasie. W mieście i pomiędzy miastami nieodczuwalne. Na autostradzie - bardzo.
Pech chce, że dwa tygodnie temu skończyła mi się 5 letnia gwarancja, więc nic z tym nie zdziałam... (chyba)

rdx0:
Witam ponownie.
No i wróciło. Kiedy nie wiem bo tym autem jeździ cały czas żona (ja jeżdżę trzynastoletnim Accentem 1.5. Mam go od nowości i to jest auto. Tylko przeglądy i święty spokój). Tym razem bez pisków. Wczoraj wybrałem się z żoną do Krakowa autostradą A 4 i tam kopiuj wklej , mam nadzieję że kolega KamilGie nie ma nic przeciw że go cytuję” Zauważyłem też skokowe działanie układu, tj. jak chce lekko, dosłownie o kilka cm skorygować tor jazdy, to napotykam na kierownicy lekki opór, po czym kierownica "wpada" w daną stronę powodują lekkie "tańczenie" na drodze. Jest to dość nieprzyjemne na długiej trasie. W mieście i pomiędzy miastami nieodczuwalne. Na autostradzie – bardzo”. Nie zgodziłbym się tylko do końca z „nieprzyjemne” a uzupełniłbym o niebezpieczne. Przełamanie oporu nieźle potrafi przesunąć w pasie. Żona toczy się codziennie 40 km w dwie strony ok.80 km/h i tego nie czuje. Ja już jestem chory jak pomyślę że w czerwcu jadę na południe Chorwacji praktycznie cały czas po autostradzie. A jadę na urlop  podleczyć nerwy a nie je tracić.
To jest jakaś niezła granda. Nie mam czasu kopać się z servisami i hyundai motor Poland Ala będę znowu musiał. No bo co sprzedać i podrzucić komuś szajs to nie w moim typie. Ale  zostać frajerem po gwarancji też nie. Napiszcie może jak poradziliście sobie z problemem . Z tego co wyczytałem na necie to nie koniecznie musi być wina samej kolumny ale może być akumulator, układ sterujący, same sterowniki itd. Zamieszczam link na YT tam dotyczy to kia ale to nasze . //www.youtube.com/watch?v=9C-oe9AVF-M Proszę oglądać od 22 minuty. Nie wierzę że w HMPoland o tym nie wiedzą a to już dyskwalifikacja auta i ich. Jeźdźimy od 25 lat Hyundaiami. Ten jest czwarty. I wystarczy. Pozdrawiam.

novy0:
Miałem podobne przycięcia - pomogło przesmarowanie i zapsikanie wd40 górnego i dolnego przegubu na drążku kierownicy.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej