Autor Wątek: [Santa Fe CM] Zawieszajace się wtryski ?  (Przeczytany 9870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michal91

• Gość
[Santa Fe CM] Zawieszajace się wtryski ?
« dnia: 27 Listopad 2016, 22:15:25 »
Czołem Chłopcy i Dziewczyny.
Od jakiegoś czasu mam niewielki problem mianowicie czasem przy odpalaniu zawiesza się silnik pracuje jak by na 3 tłokach a nie na 4 dodam że wtedy kopci raz na niebiesko raz na czarno śmierdzi niesłychanie aż wstyd. Brak reakcji na gaz po chwili gdy wcisnę pedał gazu na max pomalutku podchodzą obroty i tak mniej więcej przy 3tyś obrotów nagle wraca do normy póki co zdarza się to raz, dwa razy w tygodniu. Stwierdziłem że któraś świeca nie daje rady więc przy wymianie oleju w serwisie dodam Autoryzowanym ;) postanowiłem wymienić na nowe 4 świece żarowe ale niestety nic to nie pomogło chociaż jedna na 2 tłoku była wypalona. Na komputerze brak błędów. Przejechałem już około 2 tys km dolałem oleju do kosiarek podobno pomaga smarować wtryski. Chciałbym zasięgnąć waszej opinii jakie macie pomysły, ja osobiście sadzę ze jakiś wtrysk się zawiesza ale zachodzi pytanie jak wyjmą mi wtryski i zawiozę do sprawdzenia i akurat nie zawiesi się to czy coś stwierdzą.
Dodam że posiadam auto kupione w polskim salonie przez Dziadka no i ja go od Dziadka odkupiłem ma ogromny przebieg aż 110 tyś km silnik 2.2 crdi 155km 4x4 co o tym sądzicie pozdrawiam i docenie wszytkie podpowiedzi :) ??

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopad 2016, 07:25:27 »
Jak już to olej do skuterów półsyntetyczny.
Ja dolewam RAVENOL SCOOTER 2T.
Na cały bak wlewam tak 250ml .
Jak masz już jakiś problem z wtryskiem to polecają dolać nawet pół litra na bak.

Michal91

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopad 2016, 14:37:43 »
Zastosowałem taki sam środek lecz innej firmy niestety nie uleczylo to auto

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopad 2016, 16:12:19 »
Możliwe,że trzeba dac mu więcej czasu.

Michal91

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopad 2016, 22:34:58 »
Zobaczymy obserwuje, nikt inny nie ma jakiejś rady pomysłu?

[ Dodano: 2016-12-01, 14:23 ]
Panowie nic nie przychodzi na myśl?   Zauważyłem że np przyjadę 3 km auto będzie już rozgrzane tzn temp na wskaźniku będzie 90 i wyłącze go na 2 min i odpale i wtedy się zawiesza no i tak jak by nie przepalony smród z wydechu.

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudzień 2016, 20:20:38 »
Sory gdzie wy się mechaniki uczyliście do kosiarki czy 2-takta leje się olej, ale do "comonraila" raczej go zabijecie( ropa jest tłusta i ma właściwości smarne tyle starcza wtryskom.). Szybciej dodaj benzyny lub firmowego płukacza do wtrysku jest tego sporo na rynku od 10pln do 100pln . Świece nie mają w dizlu nic do pracy silnika to nie benzyna tylko podgrzewają powietrze w cylindrach przed rozpaleniem . Są to silniki z zapłonem samoczynnym, nie iskrowym. W moim galaxie nie grzeje od kilku lat żadna świeca a nie ma problemu z odpaleniem po prostu na ciśnienie.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudzień 2016, 20:41:06 »
Proszę Cię.
Całe forum Alfy,Toyoty,wszystkie taksówki w DE itp zabiły swoje TDI,JTD itd dodawaniem oleju 2T do ropy haha.
Poczytaj trochę a później mów .
A i owszem zabijam swojego CR olejem 2T :)

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudzień 2016, 21:00:46 »
Wtrącę  się się do dyskusji ja leje Revanol od 5-ciu lat do mojego Santka i Ducato 91r!!! i widze same zalety tego zabiegu przede wszystkim silnik ciszej pracuje i nic nie klepie także polecam .

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Grudzień 2016, 21:13:54 »
Też leje Ravenol pół synteyk.
Potwierdzam silnik chodzi ciszej i tak bardziej miękko.
Coś jest na rzeczy, bo nawet widać to po końcówkach wydechu.
Wcześniej po umyciu praktycznie za chwilę były okopcone,teraz praktycznie parę dni musi zejść zanim zaczynają robić się czarne.

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudzień 2016, 23:41:13 »
Sory ale takich głupot nie słyszałem i nie widziałem, Wszystkie taxi w de leją. mam czyste końcówki wydechu. Jak by w DE ich miejscowe itd klepneło taxiarza co leje olej do 2T do autka typu Diesel to niestety zabulił by sporo i to sporo kasy . U nas takie praktyki przechodzą bo jeszcze itd nie nauczyło się badać czystości spalin, a poza tym łatwiej sprawdzić czy ma opał czy ten z akcyzą. Jeszcze z rok lub dwa i ci co wycinali dpf bedą płacili po raz kolejny i go zakładali lub zezłomują autko. Jak taie to często spotykane u niemca czemu niemiecki taryfiarz zmienia autka jak rękawiczki, czemu w tamtych samochodach po przebiegach 800000-1000000 km nadal jest dpf i to często nowy? Bo by nie przeszedł tifu. nie wiem czy kiedyś widziałeś jak to tam wygląda, nie tak jak u nas że nawet auta nie widzi a klepie papier i jest ok byle 100 PLN skasować. Tu masz temat odnoszący się do forum alfy. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2663695.html
jeszcze tu fajna dyskusja
http://a6forum.pl/czy-ktos-leje-olej-2t-np-lm1052-do-paliwa-do-common-raila-t2691.html

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Grudzień 2016, 07:38:00 »
Szkoda gadać.
Nigdy nie jadłem kawioru,ale na pewno jest nie dobry nie jedzcie tego goofna.

Offline Taxidriver

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudzień 2016, 08:43:42 »
Akurat bardzo lubię kawior . A Jeśli chodzi o olej 2T jest on do 2T a nie comon rail. podaj jakieś dane konkretne a nie odczucia mam wrażenie że ciszej chodzi, przekonaj mnie do swojej opcji, a nie krzycz że jestem zły bo jestem tu nowy i się nie zmam....

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Grudzień 2016, 08:49:17 »
To może podaj mi przykłady gdzie olej 2T zaszkodził?
Pewnie takich nie ma .
Poczytaj fora. Niemcy z forum Alfy jeśli dobrze pamiętam robili badania który olej,co daje itp.
Zresztą nie będę Cię wyreczał,czytać umiesz.

Michal91

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Grudzień 2016, 16:31:06 »
Olej olejem fakt jest jeden Polska ropa jest sucha i ma mniejsze smarowanie przez to.

Ale dziś panowie odebrałem auto z serwisu i został wymieniony zawór Egr panowie powiedzieli ze mam jeździć i obserwować póki co jest dobrze 👍 będę was informował co. Tym fantem a ogólnie wtryski sprawdzone na przelewach i jest wszystko w normie.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Grudzień 2016, 16:45:06 »
Dokładnie nasza ropa nie jest za dobra.
Czyli całe zamieszanie powodował EGR? dobrze wiedzieć na przyszłość jak by co :)
Dzięki za informacje.