Autor Wątek: Klekotanie silnika  (Przeczytany 9438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kimiarizona

• Gość
Klekotanie silnika
« dnia: 08 Listopad 2016, 19:02:00 »
witam kolegów serdecznie :) otóż mam problem z moim Tucsonem 2.0 16v Pb + LPG polega on na tym że po odpaleniu autka na zimnym siniku np po nocy, auto pracuje równo i cicho po jakichś 15 sekundach zaczyna coś terkotać w silniku po delikatnym dodaniu gazu cichnie a przy schodzeniu z obrotów znowu słychać natomiast po 2 minutach wraz z podnoszeniem temperatury terkotanie prawie całkowicie znika  :-/ byłem u mechaników i jeden stwierdził że mogą być to zawory natomiast drugi powiedział abym się nie przejmował bo auto pracuje równo i cicho ale mi nie daje to spokoju ponieważ lubię jak wszystko działa jak należy może któryś z kolegów miał taki problem. bardzo proszę o pomoc

Offline Shadows

• Giełda
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopad 2016, 19:06:10 »
Wtryskiwacze gazu mogą to być. U mnie niekiedy też klekotają chwilkę. Nie przeszkadza mi to w niczym.

Jak zacznie klekotać to przełącz na benzynę i sprawdź czy ucichnie.

Często wtryski zamontowane na twardą powierzchnię oddają stukanie, dlatego lepiej je montować na miękkich listwach.

Kimiarizona

• Gość
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopad 2016, 19:16:35 »
wyłączałem wtryskiwacze od gazu. To jest ewidentne klekotanie w silniku słuchałem z góry i z dołu i nie mogę zlokalizować dokładnie mechanik powiedział że ten typ tak ma ale coś nie chce mi się w to wierzyć :) to nie jest stukanie tylko taki klekot który na ciepłym znika :/

Offline Shadows

• Giełda
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopad 2016, 19:27:29 »
Nie wiem czy ten typ tak ma jak to Twój mechanik mówi, mój tak nie ma.

Powodów może być wiele np rzadszy olej, ten spływa do miski, zanim wróci jest chwilę klekot, czym jest zalany silnik?

We Fiacie, ok 15 lat temu miałem podobny problem, tam siadały popychacze. Tutaj chyba ich nie ma.

Kimiarizona

• Gość
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopad 2016, 19:38:31 »
nie wiem czym był zalany zanim go kupiłem więc ja lałem olej valvoline 10w40 i klekotanie nadal było natomist kika dni temu zmieniłem olej na valvoline 5w40 i nadal jest to samo... tutaj z tego co wiem nie ma hydro tylko regulacja płytkowa. jak uda się to wrzucę filmik dopiero nagrałem auto stoi od 17 w garażu i troche przestygło więc słychać to klekotanie

Offline waszek_rmc

• Giełda
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopad 2016, 19:39:08 »
Nie chcę straszyć... ale u mnie niestety skończyło się na wymianie koła zmiennych faz rozrządu. Zaczęło się od klekotania. Podjedź do kogoś niech dobrze osłucha (koło znajduje się po prawej stronie silnika). Koszt nie mały... jak szybko to ok 1400 - 1500, jak poczekasz to za 1000 kupisz...

Coraz więcej G4GC na forum... problemy widać typowe się robią...

Kimiarizona

• Gość
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Listopad 2016, 19:47:22 »
kolego waszek a tobie też cichło to na ciepłym silniku? tutaj słychać to jak by z góry bardziej od strony kolektora ssącego ale z dołu tez może tylko dzwięk się tak niesie po silniku

Offline waszek_rmc

• Giełda
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Listopad 2016, 19:51:16 »
Dodano: 2016-11-08, 19:51
Różnie to było, zaczęło się od terkotania na ciepłym. Koło się zawieszało, stąd pewnie ten hałas. Nie mówię, że akurat u Ciebie to jest to, ale sprawdzić można.

[ Dodano: 2016-11-08, 19:52 ]
Dodam, że ja najpier słyszałem ten dżwięk pod silnikiem, potem po lewej stronie - od rozrządu.
Tutaj niesie się jak echo w lesie.

Kimiarizona

• Gość
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Listopad 2016, 19:55:07 »
u mnie dziwne że od dołu słychać i z tyłu silnika... mam filmik nagrałem chwilę temu tylko nie mam go jak dodać :-/ dziękuję za szybka odpowiedź

Offline Shadows

• Giełda
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Listopad 2016, 20:01:38 »
Cytat: "waszek_rmc"

Coraz więcej G4GC na forum... problemy widać typowe się robią...

Zaczynają się sypać i stąd ta aktywność, ale spokojnie, za 5 lat znikną. Nie daje temu modelowi więcej niż 15-17 lat.

Filmik można wrzucić na Youtube, Vimeo, Wrzuta, Flickr, Dailymotion, Blip lub na zwykłą chmurę czy fejsa.

Kimiarizona

• Gość
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopad 2016, 20:02:25 »
a w jaki sposób można zdiagnozować to koło zmiennych faz rozrządu? :)

Offline waszek_rmc

• Giełda
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopad 2016, 20:08:43 »
Ja nie umiałem tego zdiagnozować, zrobił to mój mechanik... Posłuchał, rozebrał - było już wszystko jasne. U mnie dźwięk był typowym terkotaniem, takie kle kle... Wyczulony byłem, bo ta sama usterka borykała Lagunę, którą miałem poprzednio. Tam, zawsze po rozgrzaniu klekotało

Kimiarizona

• Gość
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Listopad 2016, 20:09:57 »
zawsze jeździłem dieslem i nigdy nie miałem problemów to moja pierwsza benzyna i chyba nieźle się z nią wpakowałem auto kupiłem na wiosnę i teraz zaczynają się dziać takie cuda. autko jak na swój przedział cenowy bardzo fajne i miało być bezawaryjne :P

[ Dodano: 2016-11-08, 20:12 ]
hmm kolego waszek czy mogł bym cię znaleźć na fejsie? bym Ci przesłał ten filmik 669633543 to mój nr tel może byśmy się zgadali jakoś bo już jestem w desperacji z tym samochodem :)

Offline Shadows

• Giełda
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Listopad 2016, 20:13:28 »
Witaj w klubie, ja do teraz rwę włosy, że nie dołożyłem do X3 lub X5 i kupiłem Tucsona zamiast kontynuować przygodę z bezstresową marką :D

Spokojnie, ponaprawiasz i spokój na chwilę ;)

Kimiarizona

• Gość
Klekotanie silnika
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Listopad 2016, 20:17:39 »
hehe żebyś wiedział miałem 2 diesle i z oboma nie miałem tyle problemu co z tym jednym :) ale może tylko ja trafiłem na takie autko od handlarza który nie do końca okazał się w porządku bo mam auto od wiosny i juz wymieniłem sprzęgło tuleje wahacza półosie mają luzy i poduszki pod silnikiem już ledwo zipią :)