Autor Wątek: zimny silnik cięzko pali  (Przeczytany 3216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WOJTEK 41

• Gość
zimny silnik cięzko pali
« dnia: 20 Grudzień 2008, 14:45:28 »
witam wszystkich. mam problem z uruchomieniem zimnego silnika.cięzko pali musze 3x po 4-5 sekund zakręcic rozrusznikiem zeby zaskoczył, auto stoi w garazu, mam lpg na wtrysku, ale uruchamiam zawsze na benzynie .

bzyk

• Gość
zimny silnik cięzko pali
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Grudzień 2008, 10:18:58 »
Mam rozumiec, ze swiece/ kable/ filtr powietrza jest OK ?? Bo to podstawa, porponuje zebys posluchal, czy rozrusznik kreci sie jak kiedys ?? (znaczy potrafi sie przytrzec i krecic wolniej niz powinien) - to czesta przyczyna slabego palenia no i moze vyc jeszcze wiele innnych przyczyn. Jak to sprawdzisz to napisz. Pozdro
Bzyk

WOJTEK 41

• Gość
zimny silnik cięzko pali
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Grudzień 2008, 12:37:35 »
dzięki za podpowiedz. ale to nie rozrusznik. sprawdziłem wtryski wyjmując listwę i oserwujac jak się zachowuja jak pracuje pompa i jak kreci rozrusznik. wszystko jest ok. sprawdziłem w kasiązce z ADAC u i okazało się ze na pierwszym miejscu w takim przypadku jest silnik krokowy, pozniej czunik temperatury silnika, pozniej czujnik ilosci i temperatury powietrza . pozniej jakośc paliwa. to z kolei ma wpływ na czas otwarcia wtryskiwaczy a co za tym idzie ilości wtryskiwanego paliwa. czeka mnie wizyta w servisie bo tylko tam sa w stanie to zmierzyć . inni maja sprzety ( komputery ) do wszystkiego czyli do niczego. no cóz wydatek kolejny. ale to juz po swiętach. pozdrawiam ;-)

huberto77

• Gość
zimny silnik cięzko pali
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudzień 2008, 18:21:44 »
Lpg robi ci problem jeżeli masz sekwencje,za bardzo zubaża mieszankę benzynową.Musisz przestawić mapę gazową na bardziej ubogą i problem minie,to normalka

WOJTEK 41

• Gość
zimny silnik cięzko pali
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Styczeń 2009, 14:12:49 »
Cytat: "huberto77"
Lpg robi ci problem jeżeli masz sekwencje,za bardzo zubaża mieszankę benzynową.Musisz przestawić mapę gazową na bardziej ubogą i problem minie,to normalka

dzieki. mozesz powiedziec o co chodzi bo nie bardzo kumam. odpalam na benzynie. nawet zrobiłem eksperyment - przed zgaszeniem - wieczorem tez kilka minut na benzynie motor chodzi. a zawsze rano odplam na benzynie - bo czujnik temperatury inaczej nie pozwala. jak rozumiem komputer sterujący gazem wtedy nie chodzi to jak moze wpływac na benzynę.pozdrawiam

Roman_d

• Gość
zimny silnik cięzko pali
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Styczeń 2009, 14:40:16 »
A kiedy wymieniałeś świece??
Jeśli masz platynowe to może trzeba je wcześniej wymienić niż to zaleca instrukcja.
Gaz mógł ci już je lekko zniszczyć.

huberto77

• Gość
zimny silnik cięzko pali
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Styczeń 2009, 20:35:35 »
Witam,mam to szczęście ,ze kolega jest bardzo dobry w obsłudze i montażu lpg.Komputer gazowy to tylko nakładka na właściwy w danym samochodzie.Ten właściwy działa cały czas i zbiera odczyty z czujników i sond, na tej podstawie zubaża lub wzbogaca mieszankę paliwową.Natomiast sterownik gazowy czyta z niego parametry wtrysków i podaje zamiast benzyny gaz.Jednak ze względu na różne parametry tych paliw zmienia się mapa wtrysków cały czas.I tak w praktyce auto rano odpalane na benzynie ma zapamiętane parametry z wtrysku gazu co nie wystarcza do poprawnej pracy na benzynie i samochód gaśnie i szarpie.Aby mapa wtrysku mieszanki paliwowej wróciła do prawidłowej pozycji autem trzeba jeżdzić na benzynie mni 100km. i to zalezy od komputera kiedy się przestawi.I co za tym idzie przełączenie przed zgaszeniem samochodu na benzynę nic nie zmieni.Wyjściem z sytuacji jest zubożenie stałej mapy wtrysku gazowego, i wtedy auto będzie odpalać normalnie na benzynie.Pozdrawiam,nie jest to łatwy temat ale to tak działa sprawdzone z praktyki.ps.Zawodowo zajmuje się samochodami ;-)

bzyk

• Gość
zimny silnik cięzko pali
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Styczeń 2009, 14:09:22 »
To moze na pocztek warto wyzerowac (przywrocic) ECU, czyli zdjac klemy na troche, po czym zapalic calkiem zimny silnik (lpg przestawic na benzyne oczywiscie), zostawiac do pelnego nagrzania... wg niektorych czekac az sie wlaczy dmuchawa) powinny sie stworzy nowe mapy (czyste) dla benzyny i oczywiscie gaz tez sie pod nie ustawi...

Pozdrawiam

Hants

• Gość
zimny silnik cięzko pali
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Styczeń 2009, 14:23:37 »
A ja bym wymienil filtr powietrza i swiece. Co prawda u mnie auto odpalalo bez problemu, ale po wlaczeniu swiatel (kilka sekund po starcie); zalaczniu D i krecenia kierownica - moj automat mi po prostu gasl i wymagal grzania przez jakas minutke, lub dwie. Po wymianie filtra i swiec - nie mam tego problemu.