Post pewnie już autorowi tematu nie będzie potrzebny, ale może komuś przydadzą się poniższe informacje.
Oczywiście trzeba sprawdzić poziom oleju, ale w przypadku Sonaty przyczyna może być inna i sam ten problem przerabiałem - to tzw. shift flare i dotyczy on tylko zmiany 2-3.
Skrzynia może wymagać ponownej adaptacji - należy przy wyłączonym zapłonie, rozgrzanym silniku (i jednocześnie oleju w skrzyni) odłączyć na kilka sekund klemę minusową (-) akumulatora i ponownie podłączyć, następnie uruchomić silnik i na postoju kilka razy (przynajmniej 5) selektorem przejść przez wszystkie pozycje od P do L tak, aby nastąpiło załączenie wybieranych trybów pracy.
Wykonać spokojną jazdę w trybie D w taki sposób, aby skrzynia mogła spokojnie dojść do najwyższego biegu, a następnie wykonać zatrzymanie w taki sposób, aby skrzynia delikatnie zrzucała biegi. Czynność wykonać przynajmniej 5 razy. Procedura ta jest szczegółowo opisana w instrukcji serwisowej Hyundaia.
Sam wczoraj to przerabiałem i rozwiązało problem ze zmianą 2-3, która pojawiła się po odpinaniu akumulatora i rozpoczęcia jazdy bez adaptacji skrzyni. Czynność tę zaleca się wykonywać również po zmianie oleju w skrzyni.
Co do oleju, to Hyundai używa oleju, który występował pod nazwą Diamond albo Mitsubishi DiaQueen. Można tez użyć oleju Castrol Transmax Z, który ma lepsze specyfikacje niż oryginał Hyundaia i jest jednocześnie tańszy. Ja zalewałem swoją skrzynie tym Castrolem ok. 35 tys. km temu i wszystko działa jak trzeba.