Forum > i30 GD
[I30 GD] "Mrugające" światła
kevin.c:
Przy okazji manipulacji przy instalacji elektrycznej warto wiedzieć, że poluzowanie zacisku akumulatora, czy wręcz odłączenie akumulatora w czasie pracy silnika (alternatora) grozi katastrofą!
Nawet na wolnych obrotach alternator może wytworzyć wtedy napięcie o wartości kilkudziesięciu woltów! Wiadomo czym to grozi elektronice samochodu.
Bezpieczniki palą się zawsze ostatnie...
misiekdg:
Hej.
Od 2 lat mi migały światła. Mam rocznik 2008 CW 1,6 disel. Był u kilku ekspertów. Wymienili akumulator, regenowali altetmator... i rozkładali ręce. W końcu sam zacząłem kopać i znalazłem przypadkiem. Miałem ciepły jeden kabel. Przy tym przekroju to nie dopuszczalne.
Ciepły był kabel od alternatora, a dokładnie sam konektor który wchodzi do zacisku srubowego przy bezpicznikach
Zagniecenie ponowne konektora pomogło. Widać to wadliwe połączenie
[ Dodano: 2016-11-29, 21:58 ]
Oto jak to wygląda. Izolacje sam zerwałem. W powiekszeniu widać wypalone druciki
pafciokrak:
Wszystko sprawdzone, bo drugi elektryk w przeciwieństwie do pierwszego deko się przyłożył do roboty.
Akuś też wymieniony - ale i tak już stary był marny, dobrze że parkuje w garażu bo bylby zonk przy minusie na polu.
Jak się nietrudno domyśleć - niewiele to pomogło, aczkolwiek, o dziwo po wymianie akusia mryganie prawie nie widoczne.
Stąd, jak pisaliście, ja też bym się skupiał że coś, gdzieś daje jakiś opór zbyt duży, mimo że faktycznie niby co się dało zostało sprawdzone (włącznie z wykręceniem altka i sprawdzeniem).
Co ciekawe, jak kupowałem akusia to gość mi mowil ze w tym roku miał kilka Kia/Hyu z czym takim, w tym jednego Hyu kumpla. I dokładnie jak piszecie, w większości powymieniane co się da i zero efektu. W przypadku tego jego kumpla, jedyne co na plus to to ze jeździ tak drugi rok i się nic nie psuje :P (ale fakt ze mryganie nie jest takie żeby przeszkadzalo, raczej denerwuje ze cos jednak nie tak jest).
Jedno co jeszcze sprawdze, to to czy to nie jest jakiś problem zwiazany z zarowkami postojowymi z przodu które wymieniałem niedawno bo... w tym Hyu kumpla gościa od akumulatorow, mryganie pokazalo się po wymianie zarowek, które mu się spalily dwa kpl. w ciągu roku. Nie wiem, może jak się to grzalo, to się syf zrobil na stykach czy cos (mało prawdopodobne ale...).
I fakt, tak jak i u niego mrygaja postojowe + tyl + lampka w srodku, natomiast mijania/drogowe nie.
SphunaR:
U mnie sprawa wyjaśniona. Dla potomnych: zacznijcie od wymiany akumulatora.
Mimo, że nie miałem z nim nigdy problemów (zaczęły się po zimie) to był on w tragicznym stanie. Wymieniłem akumulator na nowy i miganie całkowicie ustąpiło.
pafciokrak:
W sumie potwierdzam to co kolega napisał. Trochę czasu minęło, niby po wymianie aku mrygało (jak napisałem minimalnie ale jednak), natomiast teraz, nawet jak się już do znudzenia lepiłem w swiatla - ZERO mrygania.
Nawigacja