Autor Wątek: [Sonata NF] Brak Hamulca postojowego, pilny temat (przegląd  (Przeczytany 4419 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

danielak1989

• Gość
[Sonata NF] Brak Hamulca postojowego, pilny temat (przegląd
« dnia: 25 Październik 2016, 10:02:05 »
Witam.
Byłem na przeglądzie, niestety negatywny brak hamulca recznego.

Wymieniłem  "szczeki " w bębnach.
 Ściągnąłem pokrywę w wewnątrz i  podkręciłem maxymalnie linka na regulatorze.
Następnie ściągnąłem obydwa koła i podkręciłem na regulatorach w bębnach,  (tak by po zakręceniu maxymalnie 1 obrót zrobiła tarcza).

nadal nie trzyma reczny , jest luźny,..

czyż by linki się rozciągneły ??
a moze  inna kolejność  regulacji jest np. w wewnątrz  poluźnij, przy kołach skręcić maxymalnie i dopiero  w wewnątrz skręcić ?  
a może jakaś podkładkę gdzieś dac by był mniejszy dystans?

pomocy 13 dni an usuniecie usterki,...

[ Dodano: 2016-10-25, 11:31 ]
Hallo,.

Od czego zacząć regulacje ręcznego ?

poluźnić w samochodzie linki lub je w ogóle odczepić,
i dopiero wtedy wyregulować przy kole ?
i po regulacji przy kole przejść do naciągnięcia w wewnątrz samochodu od dźwigni ?

Offline Marcin W

• Giełda
[Sonata NF] Brak Hamulca postojowego, pilny temat (przegląd negatywny)
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Październik 2016, 21:43:52 »
witaj.
w bębnach mam nadzieję ze twoje regulatory działają nie zardzewiały czyli jak kręcisz tą niby zębatkę to jeden bok się obkręca a drugi wykręca na gwincie i cały regulator się wydłuża jeżeli nie to trzeba to rozruszać ale żeby przypadkiem nie po urywać bo może być problem w zakupie takiej części na noc do pudełka z ON i powinno pomóc,
jeżeli działa poprawnie to regulator ma by zkręcony maksymalnie przy zakładaniu szczęk zakładasz tarczo bęben i w schowku pod podwójnym dnem przy dźwigni hamulca linkę poluźniasz maksymalnie co śruby starczy później regulujesz regulator jak w linku poniżej aż koło czy tarczo bęben przestanie się obracać trochę odpuszczasz żeby nie tarły okładziny i powinno być malinowo.
przynajmniej ja tak robiłem i działa bez problemu chyba że masz linki wyciągnięte dość mocno to trzeba będzie jeszcze w schowku śrubkę podkręcić i naciągnąć linki do póki gwintu starczy a jak się skończy to wymiana. Powodzenia i jak coś to pisz

sprawdź który link zadziała oba do tego samego filmiku

danielak1989

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Październik 2016, 22:41:57 »
jutro po południu zrobię tak jak piszesz

[ Dodano: 2016-10-27, 20:00 ]
Witam,
 Wiem w czym tkwi problem, z tyłu nie odbija mechanizm do którego linka jest zaczepiona,
przez co dotychczas po regulacji i zaciagnieciu recznego i opuszczenia recznego caly czas tarcza byla blokowana i ja  poluznialem reduktorem tak mocno az tarcza robila obrót, a tak naprawde po zaciagnieciu  nie bylo co naciągnać bo nie wrócilo do pierwotnego stanu.
Wymieniłem* zaciski tzn mój mechanik i wychodzi na to ze cos sknocił,..
bo nie odbija ten mechanizm po opuszczeniu recznego tylko jest caly czas w pozycji tak jak by "naciągniętej" przez co de facto  niedalo sie wyregulowac .+
pytanie jak ściągnać  wszystko tzn, zaciski , reduktor, spręzyny i ten mechanizm i spowrotem założyć.
Oczywiscie chce ten mechanizm ściągnąc po to by go  oczyscić / przesmarowac tak by linka sie nie zacinała z tyłu tylko odbijałą spowrotem.

Prosze o pomoc,
Zrobiłem zdjecie tego elementu który sie nie cofa po opuszczeniu recznego, (zdjecie z tylu) , wiem ze mechanizm jest  przy (szczekach) lecz niezrobiłem zdjecia :(

jest gdzieś filmik lub instrukcja krok po kroku jak wymienić oczyścić i założyć  wszystko z hamulca ręcznego?
znalazłem filmik z BMW ale to inna marka wiec na pewno sie rózni ;)

Zdjecie gdzie linka zaczepiona i nieodbija spowrotem po opuszczeniu

radeks

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Październik 2016, 01:45:10 »
w jakimś poście pisałem o hamulcu. Sa tez fotki

danielak1989

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Październik 2016, 18:59:05 »
mam , znalazłem twój post  sobota/niedziela będę działał ;)
t=6621http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6621

dzięki !

Offline Marcin W

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Październik 2016, 20:17:45 »
Budowa tych hamulców jest prosta nie powinno być z demontażem a dla pewności zrób sobie kilka fotek jak co gdzie idzie trzeba wszystkie ruchome części rozruszać.
A smarować czym kolwiek to bym NIE polecał niby są smary wysoko temperaturowe ale w hamulcach robi się naprawdę gorąco i smary popłyną  na okładziny i guzik z naszej roboty.
A jak już to tylko miedziowym po rozruszaniu tak żeby dostał się w ruchome części a resztę miedzi wytrzeć do sucha

danielak1989

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopad 2016, 22:57:26 »
Zrobiłem !! :)
żyleta po prostu,
jutro jadę dokończyć przegląd tzn by sprawdzili hamulec postojowy ;)

Jednak nie koniec tematu,  
oczyściłem ręcznie ze rdzy wszystko, następnie wsadziłem zardzewiałe elementy do pojemnika z octem i solą kuchenna na około 16h. efekt widoczny rudy prawie znikł ;)

następnie i tu właśnie leki problem bo jedyne co miałem to Wazelina techniczna,.. i tym ze przesmarowałem  regulatory i ten mechanizm do którego przyczepiona jest linka w tarczo-bebnie.
Pytanko,. pewnie temperatura tam nie mała będzie i czy mi to nie pocieknie ? nie nawaliłem tej wazeliny dużo tylko w sam raz ;)

I kolejny "problem"  to w Soni jest chyba 8-9 ząbków  przy zaciąganiu ręcznego,

Czy oby nie za mocno naciągnąłem,..  powyżej 5 ząbka  muszę dość mocno pociągnąć by podnieść jeszcze, na lekkim wzniesieniu na 2 ząbku samochód już stoi bezproblemowo.

P.S
Najgorzej z tego wszystkiego wspominam  te "sprężynki/bolczyki i ""nakrętki"  która trzymają zaciski do osłony" .
tragedia jakaś albo brak u mnie wprawy.  :-?

Offline lech84

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwiec 2017, 17:32:16 »
Witam,

Ja wczoraj też walczyłem z ręcznym, czyściłem zacisk przy lince bo mi jedno koło trzymało.
Nie wymieniałem szczęk w bębnie, złożyłem wszystko do kupy i niby wszystko jest w porządku, ale zauważyłem jeną specyficzną rzecz. Mianowicie, przy zaciąganiu dźwigni ręcznego ząbek po ząbku hamulec ręczny ładnie się zaciska obracając koło jak by samochód jechał w przód, natomiast już od pierwszych ząbków nie można obracać tarczy w odwrotną stronę, czyli jak by samochód jechał w tył.

Czy to jest normalne zjawisko, czy może efekt niezmienionych szczęk?
Nie wymieniałem szczęk ponieważ naprawdę są w dobrym stanie.

Lechu