Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] Śmierdząca klimatyzacja  (Przeczytany 3160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mass

• Gość
[Elantra XD] Śmierdząca klimatyzacja
« dnia: 08 Wrzesień 2016, 20:55:37 »
Witam wszystkich.

Mam śmierdzący problem z klimą w mojej Elantrze. Samochód kupiłem niecałe dwa tygodnie temu i wszystko śmigało jak należy. Zrobiłem dziś przegląd i po wyjechaniu ze stacji diagnostycznej poczułem smród z nawiewów. Okazało się, że nieprzyjemny zapach pojawia się po włączeniu klimatyzacji.

W czym może leżeć problem? Co sprawdzić? Wracają upały a klima padła  :-(
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 12:28:23 przez Brt »

pterodaktyl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Wrzesień 2016, 16:56:22 »
Witam
Jeśli to zapach zgnilizny zaraz po włączeniu klimy to udaj się na odgrzybianie (i ewentualnie wymianę czynnika z dobijaniem). U mnie koszt całkowity to 150 zł, natomiast samo odgrzybianie 40-50 zł.
Pozdrawiam

Mass

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Wrzesień 2016, 17:59:05 »
Niestety dziś zauważyłem, że klima w ogóle się nie załącza. Nie ma różnicy w pracy silnika po włączeniu klimy, już nie śmierdzi, ale też nie chłodzi.
Padła sprężarka?  :cry:

Nie cytujemy postu, na który odpowiadamy, jeśli jest ostatnim w wątku. Wymazanie cytatu. tekla

Offline kerad

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Wrzesień 2016, 09:18:58 »
Jak jest za mało czynnika to klima też się nie powinna załączyć w celu ochrony kompresora (sprężarki). Wystarczy podjechać do punktu gdzie nabijają klimę i poprosić o odciągnięcie czynnika i się okaże czy coś było w układzie.