Forum > Accent

Bierze olej

<< < (8/19) > >>

e-gen:

--- Cytat: "Vex" ---Gestoscia oleju zuzycia nie zmniejszysz. Ja bym lal dobry olej.
--- Koniec cytatu ---

TRUE,
wręcz odwrotnie, kiepski olej może prowadzić do osadzania nagaru i "stanięcia" pierścieni

kml:

--- Cytat: "e-gen" ---wręcz odwrotnie, kiepski olej może prowadzić do osadzania nagaru i "stanięcia" pierścieni
--- Koniec cytatu ---

Tak, ale od zawsze "sposobem" na podbieranie oleju jest nalanie lotosa mineralnego 15w40 i do tego motodoktor:/ Zmiana z 0w na 5 czy nawet 10w w pełbym syntetyku może praktycznie zahamować podbieranie oleju. Ja osobiście uwazam, ze jak bierze za dużo to sie sprawdza uszczelniacze i pierścienie, ale ja jestem inny....

Witek:

--- Cytuj ---3w30
--- Koniec cytatu ---

Przepraszam, że tak nie w temat, ale zawsze mi się wydawało, że tu zawsze bywały wielokrotności 5, ale mogę się mylić... <co?>

e-gen:

--- Cytat: "kml" ---
Tak, ale od zawsze "sposobem" na podbieranie oleju jest nalanie lotosa mineralnego 15w40 i do tego motodoktor:/ Zmiana z 0w na 5 czy nawet 10w w pełbym syntetyku może praktycznie zahamować podbieranie oleju.
--- Koniec cytatu ---

bez herezji proszę :evil:
cyfry przed W oznaczają lepkość w niskich (zimowych) temperaturach; im niższa wartość przed "W" tym szybciej olej dotrze tam gdzie trzeba i zabezpieczy nasz silnik. Wartość przed "W" nie wpływa natomiast na pracę silnika w temperaturze roboczej - a więc na "ubywanie oleju" :idea:

kml:
e-gen, castrol slx 0w50 zmieniony na txt 10w50 ( bodajże ) i samochodzie co 10 tys olej nie schodził do połowy a maksymalnie ubywa 1/5 z bagnetu.

Przytoczyłem ten przykład z wlasnego doświadczenia. Poza tym oleje 0w* są po prostu rzadzsze.

Nie chce sie kłócić i nie kwestionuje tego co napisałeś ale podaje przykład z życia wzięty :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej