Forum > Matrix / ix20
[ix20] 120 km/h i drżenie kierownicy
pterodaktyl:
Witam
Również obstawiam źle wyważone koła. W ramach eksperymentu możesz przełożyć tył na przód - będzie potwierdzenie tezy.
Pozdrawiam
kri$:
--- Cytat: "TomPL" ---Źle wyważone koła to w 90% przypadków przyczyna drżenia kierownicy - od tego trzeba zacząć. A jak nie pomoże to szukać dalej...
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego aż 90%, znam swój przypadek i oceniam na 50%. Amortyzatory uszkodzone to duży procent drżenia kierownicy.
Aby tak drżała kierownica, to musiały być bardzo źle wyważone koła. Kilkakrotne ważenie, naprawdę nic nie daje. Przyczynę trzeba szukać gdzie indziej.
TomPL:
Ja nie mówię, że amortyzatory nie mogą powodować drżenia. Ja tylko twierdzę (po sobie, znajomych i od ludzi na stacji diagnostycznej), że w większości przypadków drżenia kierownicy powodem jest złe wyważenie kół.
Pamiętajmy, że koło mogło być przy zakładaniu dobrze wyważone, ale w czasie eksploatacji ciężarki mogły się przesunąć albo oderwać i... już po wyważeniu :evil:
kri$:
W 99% przypadkach przy stracie ciężarka, nie zauważasz różnicy. W moim przypadku, nie byleś w stanie utrzymać tej kierownicy. Praktycznie wyrywała się z rąk.
jaszczur64:
Miałem podobny przypadek w poprzednim aucie. Walczyłem z tą przypadłością z pół roku na różnych warsztatach. Raz przy zupełnie innej okazji zagadnąłem mechanika, który stwierdził że przy alufelgach to zwykle brak pierścieni centrujących tylko zakładanie kół bezpośrednio na piastę koła. Zakupił mi i założył takie po 5 zł szt :-) i problem się skończył. W necie do kupienia bez problemu tylko trzeba dobrze dobrać rozmiar.
Nawigacja
[#] Następna strona