Forum > Matrix / ix20

[ix20] 120 km/h i drżenie kierownicy

(1/3) > >>

KoTeK:
Wita wszystkich...

Jeżdżąc po mieście kompletnie nic się nie dzieje.
Do 120 km/h również wszystko jest OK. Gdy (prosta równa droga) strzałka prędkościomierza dochodzi do 120 km/h zaczyna się drżenie kierownicy. W maju na przeglądzie zgłosiłem to w serwisie. Panowie stwierdzili, że z kolumną, kołami itd od strony mechanicznej jest wszystko OK, problem leży w źle wyważonych kołach, bo oni już to widzą po zamocowanych ciężarkach. Miałem jechać na ponowne wyważanie, ale z racji, iż w większości poruszam się po mieście temat stal się ulotny. Wybrałem się parę dni temu do Gdańska no i na S7, zgodnie z przepisami pomykam 120 km/h. Zaczyna się drżenie dosyć spore. Do 120 jest wszystko OK - żadnego drżenia, kierownica milutka.
Czy macie może jakieś sugestie (oprócz ponownego wyważenie na które jutro pojadę). ?

kri$:
Przyczyn może być wiele, u mnie (kilkakrotne) wyważenie nic nie pomagało. Dopiero wymiana, w moim przypadku, tylnych amortyzatorów zadziałała. (Amortyzatory przednie miałem wymieniane wcześniej, w ramach akcji serwisowej) Amortyzatory pokazywały poniżej 25% skuteczności. Powodowało wibracje całego samochodu i układu kierowniczego. Próba jazdy z prędkością powyżej 140 km, w ramach testów była niemożliwa wibracje na kierownicy i na dolnych częściach pleców były niemiłosierne. Do 120 km było OK.

KoTeK:
Jutro zgłoszę tę propozycję w serwisie....ale znając ich podejście zapewne nie zobaczą wady w amortyzatorach.

kri$:
W trakcie przeglądu, zasugerował serwisant, aby napisać do Hyundaia. Walka trwała ponad 7 miesięcy. Wcześniej miałem wydruk z przeglądu technicznego.

TomPL:
Źle wyważone koła to w 90% przypadków przyczyna drżenia kierownicy - od tego trzeba zacząć. A jak nie pomoże to szukać dalej...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej