Autor Wątek: Wytrzymałość / nośność dachu  (Przeczytany 5668 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

open

• Gość
Wytrzymałość / nośność dachu
« dnia: 01 Lipiec 2016, 08:13:28 »
Hej,
ile kg można wrzucić na bagażnik dachowy w Tucsonie?
Wydaje mi się, że kiedyś szukając bagażnika trafiłem na informację, że jest to 50kg, teraz czytam o 75kg...

Offline pablomaxim

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipiec 2016, 13:22:45 »
Ja w swoim box-ie  mam informacje o ładowności do 50 kg. Ile wytrzyma dach to nie wiem - myślę, że  dużo więcej.

Offline Krzecha

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudzień 2016, 20:18:38 »
Sam dach da rade 75 kg a co do boxa to już jego producent to ustala,
pewnie wejdzie 100 kg ale mógł by odlecieć przy większych prędkościach.

piter

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudzień 2016, 22:38:54 »
No to podam ciekawostkę, a zacznę od pytania.
Ile waży solidny box + dwie dorosłe osoby?
Odpowiedź
Powiedzmy że box waży 20-30kg, a dwie osoby powiedzmy 2 x 80kg czyli razem ok 180kg.
Już wyjaśniam o co mi chodzi.
Dość popularne są boxy tzw sypialnie. Czyli zakładamy box na dach i śpimy w nim.
Miałem nawet propozycję zakupu takiego, który był założony na Audi A4, bez żadnych podpór odciążających. Normalnie założony na belkach.
Wychodzi na to, że dach wytrzymuje dużo wieksze obciążenie niż podaje producent. Jest tylko jedna rzecz. Mamy obciążenie statyczne(wtedy kiedy śpimy na dachu i auto stoi) i dynamiczne kiedy jedziemy np autostradą gdzie jest duży opór i box pracuje.
No nie mówię już jak pracuje kiedy wieziemy np rowery

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudzień 2016, 07:16:48 »
Producent przewidział 75kg i tego się nie przekracza.
Podczas spania w boxie nie będziesz jechał, więc nikomu nie zagrażasz na drodze, ale czy zaryzykujesz przeciążenie, uszkodzenie relingów lub karoserii? Twoje ryzyko.

Offline Hinek

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Grudzień 2016, 15:52:00 »
Cytat: "piter"

Dość popularne są boxy tzw sypialnie. Czyli zakładamy box na dach i śpimy w nim.
Miałem nawet propozycję zakupu takiego, który był założony na Audi A4, bez żadnych podpór odciążających. Normalnie założony na belkach

Chodzi pewnie o namioty dachowe, bo o boxach sypialnych nie słyszałem. Namiot dachowy waży około 50 kg. Nawet na krótkim Patrolu nie bardzo się sprawdza.  Te które nie mają dodatkowych podpór mają długość 2 metry. Montaż na Tucsonie jest nierealny choćby z powodu zbyt krótkich relingów.