Autor Wątek: Klamki wewnętrzne Tucson-Santa Fe takie same?  (Przeczytany 6617 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotrek79

• Giełda
Klamki wewnętrzne Tucson-Santa Fe takie same?
« dnia: 28 Październik 2016, 05:52:06 »
Witam.
Mam pytanie, czy klamki wewnętrzne są takie same, czy się nadadzą z Santa Fe do Tucsona?

Offline Krzecha

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudzień 2016, 00:37:34 »
Pomysł bardzo fajny ;-) , ale raczej ciężki do uzyskania, choć nie mówię że nie niemożliwy!

mocowanie samej klamki na pewno nie będzie pasować, ale kto wie jak by wyjąc nita trzymającego uchwyt i guzik blokowania,
może i udało by się to przełożyć, roboty na pewno dużo, zakładam że jakaś sprężynka też tam siedzi.
Trzeba by jeszcze to fizycznie zmierzyć po długości i szerokości. Niestety nie znam nikogo kto by jeździł Santa Fe.
Kiedyś podobnie gdybałem ale akurat nie o klamki mi chodziło co bardziej o siedzenia z Santa Fe,
te elektrycznie regulowane, fajna sprawa  :-D

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Grudzień 2016, 05:55:15 »
Zdjęcia też patrzyłem, ale nie oddają tych wymiarów. Kupię jedną od Samta Fe i zobaczę.
Swoją drogą ciekawe czemu do Tucsona nie dawali takich srebrnych?

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudzień 2016, 08:09:01 »
Szczerze - nie ma co zazdrościć - miałem do niedawna Santa Fe i miałem chromowane klamki wewnętrzne, fajnie wyglądają ale w moim egzemplarzu, chrom odłaził z nich płatami i zrobiły się ostre krawędzie.
Przestało być ładne i dodatkowo można się było skaleczyć więc trzeba było usuwać odstające fragmenty chromu co pogarszało ich estetykę :(

Nie myślałem o ich wymianie więc nie wypowiadam się odnośnie zamienności klamek.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Grudzień 2016, 08:23:43 »
No to teraz muszę to przemyśleć :) bo żeby nie było ''zamienił stryjek siekierke na kijek'' :) :)

Offline Krzecha

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudzień 2016, 19:45:55 »
Z tym łuszczącym się lakierem to będzie loteria, jednemu zejdzie drugiemu nie. Choć coś mi się nie wydaje żeby to był plastik chromowany, bardziej bym obstawiał klamkę z metalu, tak było bynajmniej w mojej sonacie z '99. A czemu nie dawali do Tucson'ów takich frykasów obstawiałbym klasę auta. To miało być tanie, uniwersalne auto dla młodego studenta w Ameryce, który by sobie latał w czasie wolnym od zajęć po Arizonie. Nie było w ofercie żadnej wersji z dodatkowymi chromami z zewnątrz, czy nawet drewnianym wykończeniem. Miało być prosto, solidnie i tanio. Z tego co widzę po allegro, to chińczyki dużo takich pierdółek chromowanych produkują a to na światła, szyby czy grille, może i na klamki coś wymyśla.

PS.Nie wiem czy można linki udostępniać, ale znalazłem coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/4PCS-A-CAR-SET-INTERIOR-DOOR-HANDLE-FOR-HYUNDAI-TUCSON-2005-2009/32679484733.html?scm=1007.13338.50051.0&pvid=e13dd72f-097b-4669-a1be-83669c9a6fc4&tpp=1

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudzień 2016, 07:35:09 »
To co dałeś w linku z AliExpress to jest tandeta, po kilku miesiącach zobaczysz przetarcia i przebijający czarny kolor, po roku będzie trzeba to wymienić ze względów estetycznych.

Galwanizowanie lub metalizowanie tworzywa sztucznego jest o wiele tańsze niż wykonywanie takich elementów z metalu, dlatego w zwykłych autach jest to plastik. Inaczej się sprawa ma w autach wyższej klasy.

Chromowanie, galwanizowanie, metalizowanie tworzywa sztucznego nigdy nie będzie tak trwałe jak chromowanie metalu. Wszystko też zależy jaką metodą powleczony został plastik takich klamek, nic o tym nie wiemy a jest to bardzo ważne.

Twoja Sonata wyprodukowana była w innych czasach, wtedy się przykładali, dziś czym taniej, tym lepiej w autach naszych klas.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudzień 2016, 10:03:55 »
W sumie to podobny efekt będzie jak je sam pomaluje :)
Kupię jedną klamkę od Santka i zobaczę co się da zrobić.
Jak wyjdzie to będzie można trochę prestiżu zadać Tucson/owi :)

Offline Shadows

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudzień 2016, 15:32:45 »
Dużo części jest pasownych w Hyundai/Kia i sprzedawcy często podają, że pasuje np do Tucson/Sportage, ale w przypadku tych klamek nie znalazłem nigdzie w necie aby jakaś firma opisała produkt jako pasowny w Tucson/Santa Fe.

Daj znać jak sprawdzisz, aż ciekawy jestem :) Wymieniać nie mam zamiaru, dla mnie to jest zbędne bajeryzowanie, ale dobrze będzie wiedzieć.

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudzień 2016, 16:30:37 »
W bracie bliźniaku Kii Sportage występują chromowane, ale czy są takie same to nie wiem.
Kupię od Santka i dam znać co i jak.
Nie nazywał bym tego bajerami,chodzi o estetykę. Te oryginalne mają już ubytki farby, rysy a że przy okazji można trochę poprawić wygląd to czemu nie.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Grudzień 2016, 06:37:56 »
Cytat: "Krzecha"
Z tym łuszczącym się lakierem to będzie loteria, jednemu zejdzie drugiemu nie. Choć coś mi się nie wydaje żeby to był plastik chromowany, bardziej bym obstawiał klamkę z metalu, tak było bynajmniej w mojej sonacie z '99

Żeby nie było że ściemniam, na szczęście Santka odkupił ode mnie kolega z pracy i poprosiłem go o fotki które dołączam do postu:

Offline Piotrek79

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Grudzień 2016, 07:30:07 »
No powiem, że fatalnie to wygląda :(
Te moje przy tych to wyglądają jak nowe :) i chyba tak zostawię ;)
Dzięki za zdjęcia.