Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Rozładowany akumulator
robaszek127:
Akurat cieszyłbym się że akumulator jest fabryczny i tyle trzyma. Kupiony w sklepie już tyle nie pociągnie. Dawniej pamiętam czasy jak nikt się nie dziwił akumulatorem 10 letnim i starszym.
Moim zdaniem lepiej mieć stałe ładowanie niż jakieś inteligentne. Szczególnie przy jeździe na światłach i krótkich dystansach nawet ciągłe nie doładuje dużego aku.
ix35kris1981:
Witam. Mam od niedawna wtyczkę do gniazdka 12V z wyświetlaniem napięcia w instalacji. Zauważyłem kilk adziwnych zjawisk.
1. Światła ustawione na świecenie auto to ładowanie skacze od 14.5 do 12.8V. Jak jadę hamując silnikiem to 14.5 jak jade delikatnie bez przyśpieszania i obciążania przy okazji jadąc pod górę tez 14.5 a jak przyśpieszam to 12.8 na jałowym te z 12.8V.
2. Dzisiaj postanowiłem sprawdzić miernikiem i to samo nawet na jalowym jest 12.8V. Ale jedno mnie dziwi jak daje światła nie w trybie auto tylko zwyczajnie to ładuje 14.5 i jak dam w trym auto i dam długie to też ładuje 14,5V.
Proszę o pomoc bo chcce jechać niedługo na wakacje i nie wiem czy leciec do mechanika.
Aha ładuje tylko jak jest włączone światło nie w trybie auto.
nomi9:
Dokładnie nie opiszę ale jest to związane z wydłużeniem żywotności akumulatora alternator ładuje tylko przy wyższym poborze prądu. Wszystkim steruje komputer. Ktoś wcześniej na tym forum opisał to dokładnie ale nie mogę znaleźć postu.
Pozdrawiam
TomSzy:
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7114&highlight=ladowania
Proszę przeczytać ten temat, zwłaszcza ostatnie posty.
Miałem to samo dzisiaj to zauważyłem i już miał altek lecieć na out, aż nagle trafiłem na ten post i się uspokoilem. Dziwilo mnie właśnie to że jakbym nie miał ladowania to dlaczego nie paliła się kontrolka :-P
stiw:
Ja również od roku jestem posiadaczem ix35 i mam podobny problem.W ciągu tego roku autko już co najmniej 3 czy cztery razy było unieruchomione z powodu rozładowania akumulatora, zawsze w garażu,nie ma znaczenia czy lato czy zima. Wystarczy że auto stoi 4-5 dni, i już nie odpali. Kiedyś miernikiem sprawdzałem ile na dobę traci napięcia i wychodziło że ok.0,1-0,2V.Ja mam system bezkluczykowy i jak chcę odpalić auto to włączy się deska radio i światła ale auto nie odpali, a co ciekawe później nie mogę nawet powyłączać tych urządzeń.Dopiero po podłączeniu prostownika jak dostanie prąd z zewnątrz można to wyłączyć.Co ciekawe ma na tyle prądu że świecą światła mijania (jeżdżę na automacie),a nie może zadziałać sterowanie. Potem wystarczy 1 godz. ładowania i akumulator jest całkowicie naładowany,to też jest ciekawe.Może ktoś z kolegów wie ile nasz hultaj powinien pobierać amper jak stoi wyłączony?
Nawigacja
[#] Następna strona