Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Rozładowany akumulator
MaciejKa:
IMHO z akumulatorami w naszych ix'ach jest coś nie halo :-( Na przeglądzie po 2 latach, przy przebiegu circa 54000 kkm, okazało się, że aku jest w połowie rozładowany. Prąd ładowania OK, żeby było śmieszniej jeżdżę głównie w długie trasy, dzień przed przeglądem zrobiłem Warszawa-Kielce-Warszawa, czyli około 380km... Miły mechanik w AutoGT powiedział, że "ten typ tak ma" i warto raz w miesiącu podłączyć pod prostownik - nie powiedział tego wprost, ale z rozmowy wynikało, że problem jest im doskonale znany.
jroman:
dziś dokonałem pomiaru ponownie i tu co jakiś czas zmiana raz 13.9V raz 14,1V a nawet 12,5V coś się sypie! podłączę miernik pod zapalniczkę i będę obserwował.
[ Dodano: 2016-10-20, 21:48 ]
I się okazało ze komputer steruje ładowaniem bez obciążenia napięcie spada do 13V a po podaniu obciążenia wzrasta nawet do 14.3V i jak mamy z jakiś przyczyn rozładowany akumulator to należy go doładować prostownikiem bo w aucie nie krótkich dystansach nie doładuje bo dla ochrony akumulatora (aby nie gazował bo jest bez obsługowy) nie jest trzymane non stop 14,3V tylko spada do 13V .
wtom:
to nie żadna ochrona aku tylko jego dożynanie :mrgreen: . niestety ekologia wymusiła stosowanie "inteligentnego" alternatora. czyli tak jak piszesz to komp decyduje jak ma być ładowany aku. w skrócie ma to na celu obniżenie zużycia paliwa, emisji itd. komp analizuje warunki pracy altka, temp otoczenia w komorze silnika, obciążenie i inne tam...po czym reguluje wartoś napięcia i prądu ładowania lub odcina nawet całkowicie ładowanie aby obniżyć zużycie paliwa, doładowuje intensywnie podczas hamowania lub jak np. zwiększy się obciążenie np. światłami. kończąc może się zdarzyć tak, że jak kończy się jazdę to akurat komp sobie nie ładował i zostawiasz auto na noc z niedoładowanym aku.
jroman:
na zacisku "-" akumulatora jest moduł do którego jest wpięta wtyczka, po wyjęciu tej wtyczki ładowanie jest na poziomie 14,3V ja przy normalnych układach i człowiek jeździ spokojnie i wie ze ma akumulator naładowany. Przy normalnych samochodach jest ładowanie non stop 14,5V i jest ok.
mada:
A nie jest to czasem zabezpieczenie przed przeładowaniem aku.
Mam aku już 6 rok nie chce paść :-P :lol: .
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona