Forum > ix35 EL
[ix35 EL] Rozładowany akumulator
Azool:
To chyba nie wina akumulatora. Ale coś jest na rzeczy, bo instraukcja w rozdziale 7 (obsługa) str 52. podpowiada że trzeba wyjąć pewien bezpiecznik jeżeli auto ma być dłużej garażowane. Oznacza to że jest coś w aucie, co pobiera przez cały czas prąd. Postaram się wykonać pomiar i zobacze jaki prąd jest pobierany w stanie spoczynku.
jacek2:
Są elementy które pobierają prąd nawet w wyłączonym pojeździe. Na pewno jest to alarm. Pewnie są jeszcze inne, ale nie mam co dostatecznej wiedzy. (może radio-jego pamięć :-/ i komp auta??) :cry:
Azool:
Pomierzyłem, auto pobiera około 200mA. Mierzyłem przez jakieś 10 min od zamknięcia. Jeżeli taki pobór utrzymuje się faktycznie przez cały czas postoju to masakra. Biorąc pod uwagę inne auta (ze sprawną instalacją) to jest dużo.
Oznacza to że przez 7 dni znika z akumulatora ponad 30Ah. Dwa tygodnie postoju i w ciemno można zakładać że samochód nie odpali.
Zibi:
rzeczywiście mało nie jest, jednak auta z magistralą CAN nie są energooszczędne.
MarekG:
Zgodzę się z tym że zimą przy niskich temperaturach akumulator może paść po dwóch tygodniach a nawet wcześniej, zwłaszcza gdy auto nie jest używane ale w okresie letnim akumulator w ixie wytrzymuje dwa tygodnie postoju a nawet dłużej, przynajmniej w moim egzemplarzu a wątpię że mój ix jest lepszy od innych ;-) .
Nie chcę tu wszczynać jakiejś awantury ale może z tymi pomiarami jest coś nie tak.
Nawigacja
[#] Następna strona