Autor Wątek: [ix35 EL] Skrzypienie mocowania fotela kierowcy.  (Przeczytany 12718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

raszpon

• Gość
[ix35 EL] Skrzypienie mocowania fotela kierowcy.
« dnia: 19 Maj 2016, 15:38:52 »
Witam

Od kilkunastu dni męczyło mnie skrzypienie (jak mi się na początku wydawało), oparcia fotela kierowcy. Skrzypienie pojawiało się podczas jazdy w zakrętach lub po nierównych nawierzchniach.

Szukałem informacji na kilku forach lecz okazało się, że winowajcami nie są ani sprężyny w oparciu/siedzisku ani wykruszona gąbka siedziska (co i u mnie występuje).

Wczoraj zdjąłem tylną i boczną osłonę fotela i po prawie godzinie testów, doszedłem do wniosku, że skrzypi miejsce, w którym prowadnica fotela łączy się z podłogą. Na zdjęciu poniżej jest to element zaznaczony na czerwono.

Po przyłożeniu dłoni do prowadnicy w tym miejscu i jednoczesnym naciskaniem na oparcie fotela z jego lewej strony, daję się wyczuć pod ręką naprężenia w prowadnicy i towarzyszące temu charakterystyczne, jakże znienawidzone trzaski.
Śruba mocująca fotel do podłogi jest dokręcona maksymalnie, nie jestem w stanie dokręcić mocniej.

Wydaje mi się, że sprawa jest poważniejsza niż wydawało się to na początku, ponieważ obawiam się, że mogło poluzować się coś w mocowaniu w podłodze auta. Gdyby to była usterka samego fotela to pal licho - w ostateczności gdybym sam tego nie naprawił to sprawę załatwiłby serwis albo tapicer, ale teraz to już nie wiem jak podejść do tematu.

Może wystarczy przesmarować gwint w który wchodzi śruba mocująca fotel?
Czy ktoś wie jak to połączenie wygląda i co tam może tak trzeszczeć?

Offline malutki83

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maj 2016, 17:47:53 »
Spróbuj najpierw przesmarować np. towotem całą prowadnice i zobaczysz czy to ona, skoro śruby od fotela nie da się już dokręcić to wątpię żeby w tym miejscu był problem.

raszpon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Maj 2016, 10:01:27 »
Przesmarowałem całą prowadnicę i pojeździłem kilka dni czekając na lepsze rozprowadzenie się smaru. Niestety nic nie pomogło. Skrzypi jak stara wersalka nadal. Zastanawiam się, że może to skrzypi na nitach łączących stopkę (ten element ze śrubą w podłodze) z prowadnicą. No nic, pewnie konieczna będzie wizyta w serwisie bo ten hałas doprowadza mnie nerwowo do szaleństwa...

Offline nomi9

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maj 2016, 20:09:40 »
A może to osłona z lewej strony fotela ociera o tunel ze schowkiem?

Offline malutki83

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maj 2016, 21:04:47 »
Spróbuj jeszcze ściągnąć tylną osłonę fotela kierowcy i podkręcać plastiki wokół niego później  posadź kogoś na tylnym fotelu i niech nasłuchuje skąd te skrzypienia dochodzą.

raszpon

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2016, 11:04:05 »
Niestety, sprawdzałem przy zdjętych wszystkich plastikach z fotela i skrzypi dalej.

focusdg

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Wrzesień 2016, 20:28:52 »
I poradziłeś sobie z tymi trzaskami?

Offline malutki83

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Wrzesień 2016, 21:53:52 »
Niestety często tak bywa (np.jak w moim przypadku) że odgłosy które dochodzą z podejrzewanych przez nas miejsc okazują się zupełnie nie trafione  :mrgreen:

focusdg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Wrzesień 2016, 10:41:46 »
Co było u Ciebie @malutki83?

Offline malutki83

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Wrzesień 2016, 17:21:59 »
Ja przez pół roku szukałem trzeszczenia z prawej strony samochodu, jak siedziałem na miejscu pasażera to odgłosy były słyszalne zaś z lewej strony, osiwieć szło  :-D
Nie dużo by brakło a pół auta bym rozebrał  :mrgreen:
Dopiero przypadkiem znalazłem ognisko irytujących mnie hałasów.....okazało się że przycisk ON/OFF od wideo rejestratora stuka o obudowę wydając przy tym stuki przypominające trzeszczenie plastików. Skleiłem go taśma parcianą i cisza jak makiem zasiał.
Dlatego teraz nigdy nie skupiam się na miejscu który mi się"wydaje" a badam wszystko wokół  :lol:
Tak na marginesie jak komuś trzeszczą plastiki o plastiki to niezawodny patent ze wspomnianą taśmą parcianą.

focusdg

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Wrzesień 2016, 17:55:07 »
No tak, ale u mnie to nie to. Słyszę taki"przytyk" delikatny gdy siedzę na siedzeniu kierowcy i przechylam się w prawo. Coś jakby plastik w coś uderzał lub coś w podłodze....

Offline malutki83

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Wrzesień 2016, 18:47:18 »
A może coś od spodu samochodu, tłumik, mocowanie lub osłona rury?

focusdg

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Wrzesień 2016, 19:10:46 »
Muszę gdzieś podjechać na podnośnik...

Offline malutki83

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Wrzesień 2016, 21:39:48 »
Temu podejrzewam podwozie, bo miałem w innym aucie że wydawało mi się że to właśnie fotel a okazało się mocowanie środkowego tłumika

focusdg

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Wrzesień 2016, 19:19:17 »
U mnie to raczej coś z plastikami. Może ktoś podesłać jakiegoś linka jak zdemontować plastiki przy siedzeniu kierowcy? model z 2011r, benzyna 2l. W szczególności dzwignia wysokości siedzenia i pochyłu oparcia - nie chcę nic uszkodzić. I przy okazji: dotychczas jeździłem vw touran i w nim jak ustawiłem sobie jakieś radio (konkretnie rmf fm) to praktycznie w całym kraju nie musiałem nic "grzebać" w częstotliwościach. W hyundaju muszę co kilkadziesiąt kilometrów szukać nowej częstotliwości, co mam ustawione nie tak?

[ Dodano: 2016-09-19, 18:11 ]
@raszpon, uporałeś się z tymi trzaskami?