Jeśli chodzi o filtry to dla Hyundaia robi Mann, a pod Manna podlega Filtron. Kupiłem orginał i porównałem z Filtronem. Moim zdaniem Filtron jest lepszy bo nie jest papierowy jak orginał, Filtron jest na korpusie plastikowym na którym są osadzone uszczelki gumowe a orginał cały jest z papieru bez uszczelek, na pewno go nie założę. W dodatku orginał jest droższy od Filtrona, porównując oba jak są wykonane to powinno być na odwrót, Jeden i drugi jest prudokowany jak wspomniałem wcześniej przez Manna który jest właścicielem Filtrona. W poprzednim Samochodzie stosowałem wszystkie możliwe filtry Filtrona, zrobiłem 300tys. i było wszystko ok. Moim zdaniem niema co przepłacać. Patrząc na ten orginalny z papieru, to nasuwa mi się myśl by po gwarancji kupić nowe auto.
[ Dodano: 2019-05-05, 10:09 ]
Wymieniłem olej w swoim i40 na Castrol 5w-40 spełnia normę C3, taki polecił mi sprzedawca. Wszyscy tutaj piszą o oleju 0w-30 lub 5w-30. Czy to źle że zalałem olej 5w-40? i czy on nie szkodliwy dla dpf-a? Olej chce zmieniać co 10tys. Zalałem na maxa i weszło mi 4.8 litra a powinno 5,3 litra nie wiem dlaczego, filtr wymieniłem. Teść ma i30 1,4 litra pojemności i tam bez problemu 5 litrów się zmieściło.