Forum > i40 VF
[i40 VF] Wymiana oleju. Jaki olej wlewacie do silnika 1.7crd
Pajaro:
MK33, jestem świeżo po wymianie oleju. Polecam Fuchs Titan gt1 pro c3 5w30 xtl. Miesiąc temu zalałem Orlen Platinum i więcej już tego błędu nie popełnię. Zrobiłem 2 tys km na nim i zmieniłem na Fuchs- różnica w kulturze prac silnika olbrzymia! Co najważniejsze nie słychać rozrządu po starcie, po zmianie na olej orlenowski pojawił się "stukot" na zimnym silniku.
Na własnej skórze przekonałem się że olej olejowi nie równy :-x
ELETomek:
MK33 może są lepsze ale Total na pewno jest dobrym olejem w swojej "klasie cenowej". To flagowy olej citroena. Mój teść na tym jeździ w berlingo 1.6hdi, nic niepokojącego się nie dzieje.
Pijaro ja mam podobne zdanie na temat olejów orlen. Konkretnie ATF w Dafie we wspomaganiu kierownicy przy mrozach -15st wył, piszczał przez jakąś minutę po uruchomieniu. Po wymianie na Febi ręką odjął. Było to z 10 lat temu ale pewnie niewiele się zmieniło w jakości orlenu. Widać to w F1 ;-)
waszek_rmc:
A co myślicie o oleju Fuchs Race Pro C3 5W30 ?
MD13:
ogólnie fushs jest dobry olejem. Ja mam i sobie chwale tylko że tego Fuchs Titan gt1 pro. Fuchs Race Pro C3 5W30 z tego co piszą jest bardziej pod rajdy czyli cięższe warunki pracy. Pytanie czy ci to się przyda i chcesz trochę dopłacić. Ja miałem od nowości zalanym Fuchs Titan gt1 pro i tego się trzymam. Jazda normalna miasto i jakieś wyjazdy z rodziną. Wystarczy :)
Pajaro:
Czy ktoś z was używał dodatki do oleju? Co o tym sądzicie?
Przykładowo Xado verylube turbo?
Nawigacja
[#] Następna strona