Forum > i40 VF

[i40 VF] Wymiana oleju. Jaki olej wlewacie do silnika 1.7crd

<< < (17/23) > >>

ELETomek:

--- Cytat: "hyubi" ---Wymieniłem olej w swoim i40 na Castrol 5w-40 spełnia normę C3, taki polecił mi sprzedawca. Wszyscy tutaj piszą o oleju 0w-30 lub 5w-30. Czy to źle że zalałem olej 5w-40? i czy on nie szkodliwy dla dpf-a?
--- Koniec cytatu ---

CASTROL EDGE TURBO DIESEL Titanium FST 5W40  taki jak najbardziej jest do aut z dpf. Ale producent samochodu zaleca 5W30 0W30. Moim zdaniem nie ma co tu się z nim spierać. Po za tym najważniejszy jest silnik, a nie dpf. Przy następnej wymianie wlał bym taki jak książka pisze.

hyubi:
Dzięki za podpowiedz co do oleju. Ciekawi mnie w którym momencie dostaje się wacha do silnika, bo słyszałem różne wersje. Chciał bym tak użytkować auto by zapobiec temu efektowi. Czy ten system z dpf-m tak został skonstruowany że wacha się dostaje i nie da się nic z tym zrobić?

ELETomek:
Do wypalania dpf paliwo wtryskiwane jest w suwie pracy. Po to żeby go nie spalić tylko wypchnąć je do wydechu. Jeśli jesteś w stanie zauważyć kiedy odbywa się proces wypalania warto go nie przerywać. Nie wiem jak jest w hyundai ale w oplu montowali diodę podłączoną pod ogrzewanie lusterek. Komp włączał wszystko co można żeby bardziej obciążyć silnik podczas wypalania. Ja patrzyłem na spalanie chwilowe, Na wolnych obrotach było 2,5l/h przy wypalaniu, a bez 0.4-0.5l/h.

hyubi:
Wiem że zmienia się kont wtrysku paliwa, i nauzcyłem się to monitorować po większym spalaniu. Tylko czy paliwo dostaje się w trakcie wypalania, czy wtedy jak się przerwie i spływa po cylindrach?

MK33:
A co powiecie o marce TOTAL? do CRDI 1.7 141 km
Do Avensisa D4D lałem tej marki olej od 80 000 do 221 000 km  przez 6 lat co 10 tyś km i nie miałem z silnikiem najmniejszych problemów.
Tutaj polecane są TOTAL QUARTZ INEO MC3 5W30  i  TOTAL QUARTZ INEO MDC 5W30.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej