Autor Wątek: [Accent LC] Accent 1.5 crdi ciężko odpala  (Przeczytany 4660 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

petro.c

• Gość
[Accent LC] Accent 1.5 crdi ciężko odpala
« dnia: 01 Czerwiec 2016, 12:09:42 »
Witam,

wiem, że na forum było poruszanych już kilka podobnych tematów, ale .. albo nie zostały one rozwiązane lub opisane albo są to problemy inne (chociaż podobne) do mojego.
 Mój accent ciężko odpala .. a mianowicie ciężko tylko i wyłącznie z rozrusznika .. kiedy psiknę starterem lub go popchnę pali momentalnie. Oddałem auto do mechanika i - wymienił mi pompę niskiego ciśnienia .. świece żarowe .. filtr paliwa .. mierzył ciśnienie po stronie niskiego i niby wszystko OK, a jednak silnik dalej nie odpala. Rozrusznik był regenerowany. Wyczerpały mi się już pomysły.
 Nie mam możliwości podłączenia hi-scana i sprawdzenia ciśnienia czy obrotów rozrusznika. Dziwne jest to że czasem pali z rozrusznika bez problemu, czasem po dłuższym kręceniu a czasem wcale. Nie ma tu znaczenia czy silnik jest ciepły czy zimny. Mogę przejechać nim dłuższy odcinek drogi wyłączyć i za dwie sekundy spróbować odpalić i już nie odpali, albo z problemami. Po odpaleniu nie kopci na biało ani czarno. Gdy nim jadę chodzi idealnie .. przyśpiesza .. nie szarpie .. wolne obroty idealnie. Proszę koleżanki i kolegów o pomoc.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwiec 2016, 20:44:48 »
Sprawdź czujnik położenia wału korbowego.

Offline kondzik25

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwiec 2016, 18:31:54 »
Wydaje mi się,że sobie sam odpowiedziałeś na pytanie:

a mianowicie ciężko tylko i wyłącznie z rozrusznika

Regeneracja rozrusznika niekoniecznie musiała dać efekt

petro.c

• Gość
[Accent LC]
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwiec 2016, 14:29:10 »
Witam,

może i tak być, ale nie jestem w stanie sprawdzić prędkości obrotowej podczas rozruchu.

Stąd moje pytanie - czy ktoś z Łodzi jest w posiadaniu Hi-scana i mógłby mi odpłatnie zdiagnozować problem ?

[ Dodano: 2016-06-15, 19:39 ]
Czy naprawde nikt z Lodzi lub okolic nie jest w posiadaniu hi-scana zeby mi pomoc .. przeciez nie chce zrobic tego za darmo ..

[ Dodano: 2016-07-23, 20:53 ]
Witam,

w międzyczasie wymieniłem regulator ciśnienia na listwie (używany) ale problem występuje nadal.
Udało mi się podłączyć autko pod komputer i odczytać parametry:
- prędkość rozruchu 270 obrotów - czyli OK
- ciśnienie na listwie po przekręceniu kluczyka - 1,8 bara - normalnie ponoć jest 5,5 bara
- położenie regulatora ciśnienia 1%
W momencie rozruchu ciśnienie wzrasta do 80 barów czyli zdecydowanie za mało bo rozruch następuje przy około 170 - i dalej już nie rośnie.
Po odpaleniu auta z plaka auto chodzi normalnie i przez jakiś czas -około godziny do dwóch odpala normalnie .. potem z problemami aż w końcu wcale
Gdzie szukać przyczyny ? Może jakieś wnioski ?