Autor Wątek: [Accent LC] Problemy z odpalaniem, brak iskry  (Przeczytany 3517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

werni

• Gość
[Accent LC] Problemy z odpalaniem, brak iskry
« dnia: 02 Czerwiec 2016, 18:41:26 »
Witam.
Od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem i wygląda to tak, że odpali albo nie odpali. Potrafi nie odpalać przez weekend,a potem normalnie pali przez dwa tygodnie.
Nie ma znaczenia czy zimny, czy ciepły silnik. Nagrzanym autem stanąłem pod sklepem i po 15-tu minutach nie chciał odpalić. Z błędów pokazuje tylko problem z odprowadzaniem spalin i filtrem węglowym. Sprawdzany był nowy czujnik położenia wału korbowego i nie pomogło, a właśnie uszkodzony ten czujnik daje takie objawy. Cewki i świece sprawne.
Na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności? Dodam, że auto nie pali również awaryjnie na gazie więc wszystko z układem paliwowym raczej odpada. Co jeszcze może odcinać iskrę?
Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Offline Cobra_JM

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwiec 2016, 12:52:28 »
jak czujnik jest nowy to zasniedziale styki na jego zlaczce odpadaja ale lepiej tam sprawdz

werni

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwiec 2016, 21:31:30 »
Styki sprawdzane. Najgorzej, że znowu odpala i elektryk nawet nie wie co sprawdzać. Od dwóch dni zimny, czy ciepły odpala na dotyk. Elektryk zasugerował, że może to być wina nieoryginalnego przepływomierzu, ale taki jest odkąd mam to auto (4 lata) i do tej pory nie świrował. Może to być też wina immobilizera? Najgorzej tylko, że mam jeden kluczyk.
A może szrotować albo opchnąć na części?
Ps. Chce ktoś kupić 5 letnia instalację gazową i komplet oryginalnych alufelg? :D :D :D

Offline kondzik25

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwiec 2016, 08:46:53 »
A weź go podepnij pod komputer

werni

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwiec 2016, 21:35:41 »
Ostatnio pokazał tylko problem z odprowadzaniem spalin (coś z filtrem węglowym). Nie pytałem elektryka czy go podpinał, kiedy nie chciał odpalić. Ale pewnie tak.

[ Dodano: 2016-06-14, 18:52 ]
Możliwe, ze problem leży po stronie sterownika komputera silnika?? Sprawdzone wszystkie czujniki, itp i żadnego błędu czy defektu nie znaleziono, a auto dalej raz odpala/raz nie odpala.

[ Dodano: 2016-06-23, 17:24 ]
Winny okazał się ostatecznie sterownik komputera, a co za tym idzie chce ktoś kupić nowy i nieużywany czujnik położenia wału niemieckiej firmy autolog (AS4226, 39180-296900) za 60zł? :D :lol: