Forum > Matrix / ix20

[ix20] [ix20] Zadowolenie rośnie razem z przebiegiem- wpisuj

<< < (5/8) > >>

endriu:
Jak nabijałem klimatyzację 2 lata temu w serwisie ASO pan z serwisu mówił że przy następnym nabiciu trzeba wymienić ów chłodnice klimatyzacji , w tym roku w czerwcu oddałem auto do serwisu który zajmuje się klimatyzacją i zleciłem kompleksowy serwis klimatyzacji nabili , spr. sprężarke , chłodnice, odgrzybili , środek wyozonowany i wszystko jest ok . Także Maolma nie denerwuj się i spr. sobie klime gdzie indziej a nie w ASO .

robaszek127:
Dziwne 72tys i uszczelkę trzeba wymienić za taką kasę? ASO po gwarancji to nie najlepszy wybór dla napraw.
Chłodnicę klimy można kupić taniej zamiennik co może wytrzyma wiecej niż oryginał, wolno działające wycieraczki to często zatarte tulejki i wystarczy przesmarować.

Dzius:

--- Cytat: "Maolma" ---
3/powinnam wymienić mechanizm wycieraczek przednich - wolniej ponoć działają i mogą stanąć, tak powiedzieli w moim serwisie autoryzowanym.
--- Koniec cytatu ---

Może, ale nie musi stanąć. Trzeba czym prędzej to wyciągnąć i spróbować wyciągnąć trzpienie wycieraczek z tulejek, by to wyczyścić i przesmarować. Samo wymontowanie całego mechanizmu nie jest trudne. Ale jak ośki przerdzwieją to już koniec. Jak już się nie da wyciągnąć, to trzeba mechanizm kupić gdzieś poza ASO (bo się czeka 3 tygodnie). Np. tutaj:
http://kia.auto.pl/advanced_search_result.php?keywords=mechanizm+wycieraczek+Venga&x=11&y=15
Tanio nie jest, dlatego popędzam w tej sprawie.

Mans:

--- Cytat: "Maolma" ---
Uwaga: sama chłodnica układu klimatyzacji kosztuje do mojego samochodu w Aso 1600 zł ( aby sprawdzić koszt chłodnicy musiałąm podać numer nadwozia, widać włożyli mi typ najdroższy)

--- Koniec cytatu ---

1600zł za chłodnice to rozbój w biały dzień :shock:

Uciekać jak najszybciej z takiego ASO ;-)

Tutaj najdroższa firmy HELLA kosztuje połowę tej kwoty :-)

https://www.czesciauto24.pl/hyundai/ix20-jc/2557/10455/skraplacz

https://www.czesciauto24.pl/skraplacz-klimatyzacja

endriu:

--- Cytat: "Maolma" ---Witam,

po 72 tyś przebiegu czeka mnie:

1/wymiana uszczelki w silniku- trochę cieknie olej
2/wymiana chłodnicy układu klimatyzacji
3/powinnam wymienić mechanizm wycieraczek przednich - wolniej ponoć działają i mogą stanąć, tak powiedzieli w moim serwisie autoryzowanym. Koszt operacji z mechanizmem 900 zł.
Auto ponad rok po gwarancji i zdaje się, że wychodzi szydło z worka.
Uwaga: sama chłodnica układu klimatyzacji kosztuje do mojego samochodu w Aso 1600 zł ( aby sprawdzić koszt chłodnicy musiałąm podać numer nadwozia, widać włożyli mi typ najdroższy).
Ogólnie czekają mnie b. duże koszty naprawy :-(
Strach pomyśleć co będzie dalej

[ Dodano: 2019-06-26, 22:32 ]
Zapomniałam napisać, że koszt wymiany uszczelki w silniku to ok. 1300 zł

[ Dodano: 2019-06-26, 22:34 ]
a w chłodnicy od klimatyzacji - dziura,
ponoć nie można jej "zalepić"
--- Koniec cytatu ---

Co sie tyczy mechanizmu wycieraczek zaczeły mi tez wolno sie poruszać pojechałem do serwisu niezależnego i naprawili w ciagu 2 godzin , cały mechanizm wyciągniety na zewnątrz przetrzyszczony i przesmarowany smiga lepiej jak nowy , a cena ktos moze powie że drogo zapłaciłem 200 zł a nie 900 zł.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej