Forum > Tucson JM

Akumulator

<< < (2/6) > >>

Piotrek79:
Prawda jest taka, że ładuj tam jaki największy się zmieści.
Czym większy akumulator tym lepiej, ale wiadomo, że wszystko ograniczone jest miejscem .
Nie ma czegoś takiego jak akumulator za duży to nie doładowany.

Shadows:
Dzięki za odpowiedź.

No właśnie słyszałem takie opinie aby nie przesadzić bo później będzie ciągle niedoładowany, stąd ten post.

I komu teraz wierzyć? :)

Piotrek79:
Jak może być nie doładowany.
Od tego jest regulator napięcia żeby był doładowany.
Jak akumulator się rozładuje to może tylko trochę dłużej zejdzie jak naładuje go do pełna tak samo jest z przeladowaniem.
Ogólnie czym akumulator większy, pojemniejszy tym lepiej.
Fabryka daje Ci tylko takie minimum żeby wszystko było ok.
Ani więcej ani mniej.
Oczywiście chodzi o kase a i też miejsce.

Shadows:
Dzięki za info.

Nie wiem jak może być niedoładowany, szkoliłem się w innym zawodzie.

Na forum Elektroda wyczytałem aby nie był przesadnie większy, polecają większy o jeden "rozmiar" czyli przy np 45Ah zastosować max 50Ah, przy 60Ah zastosować max 70Ah - nie wiem skąd taka "rozmiarówka".

Na kilku innych stronach spotkałem się z informacją (również na Elektrodzie), że większy akku to większe ryzyko spalenia alternatora w przypadku gdy mocno rozładowany akku ładujemy alternatorem. Po prostu nie wytrzyma obciążenia

Na stronie akumulator.pl znajdziemy jeszcze taką informację:

"Większy akumulator teoretycznie mógłby wydłużyć okresy pomiędzy kolejnymi ładowaniami, ale istnieje ryzyko, że będzie on ciągle niedoładowany. Taki stan grozi zasiarczeniem akumulatora – straci część pojemności i w konsekwencji funkcjonalność."

I jeszcze jeden cytat z wspomnianej wyżej strony, który chyba wyjaśnia niewiadomą czyli "rozmiarówkę"

"Producent obliczył jaka pojemność będzie optymalna do konkretnego modelu i, nawet jeśli oszczędnościowo wyposażył auto w mniejszy (choć wystarczający) akumulator, to ze względów ekonomicznych sensowne będzie zastosowanie akumulatora co najwyżej o 10% większej pojemności niż fabryczny (np. zamiast 45 Ah - 50 Ah)."

Ten "jeden numer większy" to 10%

Tak więc jak widzisz, temat nie jest tak oczywisty, dużo sprzecznych informacji.

Piotrek79:
Tak jak pisałem wcześniej to alternator może mieć pod górę jak akumulator będzie mocno wyladowany.
Jeśli wszystko z układem ładowania jest ok to regulator czuwa nad stanem akumulatora i jeśli zachodzi potrzeba to go ładuje . Czyli ile to może potrwać pewnie chwilę.
Ja tam zawsze dawałem, jak była możliwość większe akumulatory i było ok. Zrobisz jak uważasz.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej