Forum > Tucson JM

Akumulator

<< < (4/6) > >>

weuek:
Chyba nie umiem korzystać z akumulatorów, bo jeszcze nigdy nie kupiłem nowego, a auta mam wyłącznie używane - kupuję 5-6 letnie i użytkuję dalej tyle samo.

Shadows:
Hinek o co chodzi? Przecież mają takie mocowanie, to jest standard.

weuek, kumpel się bawi w systematyczne doładowywanie konkretnym mikroprocesorowym prostownikiem, odpala tam jakieś funkcje rozładowywania, ładowanie etc. Ponoć to dużo daje.  Ja nie mam garażu aby się w to bawić z przyjemnością

kerad:
O jaki prostownik chodzi, czy mówisz o funkcji Recond w Cetek MX5.0 która ma doprowadzić do lekkiego zagotowania elektrolitu, tylko jak w nowych aku odkręcić korki, jak są teoretycznie "bezobsługowe" to gdzie te gazy ujdą?

--- Kod: ---Program Recond 15,8V/1,5A Stosować do przywrócenia energii rozładowanym akumulatorom mokrym i Ca/Ca. Regenerację akumulatora należy przeprowadać raz w roku oraz po całkowitym rozładowaniu, aby zmaksymalizować jego żywotność i pojemność. W programie Recond dodatkowo do programu dla zwykłych akumulatorów dodawany jest ETAP 6. Częste stosowanie programu Recond może powodować zmniejszenie ilości wody w akumulatorze i skracać żywotność elektroniki.
--- Koniec kodu ---

Shadows:
Nie wiem, chodzi o regenerację akku, ale nie pytałem o szczegóły bo i tak nie mam takiego prostownika. Gazy ujdą, każdy akumulator musi mieć odpowietrznik chyba.

Swój jak ładuje zwykłym prostownikiem to też się gotuje.

Hinek:

--- Cytat: "Shadows" ---Hinek o co chodzi? Przecież mają takie mocowanie, to jest standard.

--- Koniec cytatu ---

Niedawno kupowałem aku. Pojechałem do Intercarsu, kupiłem ale okazało się że akumulator (Varta) nie ma na dole tego występu do mocowania....Wróciłem i pan po długich poszukiwaniach stwierdził, że ani Varta, ani Bosch nie mają w ofercie akumulatorów o rozmiarach pasujących do Tucsona i pojemności 60 Ah mających ten występ.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej