Autor Wątek: [i30 FD] Stuki po wymianie opon  (Przeczytany 12282 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

i30_Wroc

• Gość
[i30 FD] Stuki po wymianie opon
« dnia: 04 Kwiecień 2016, 16:25:50 »
Witam,

Jestem właścicielem auta od około 1 mc-a. Do tej pory samochód był na zimówkach (felgi aluminiowe). W piątek byłem na wymianie opon (nowy komplet opon letnich), założonych na te same felgi. Po wymianie pojawił się dziwny odgłos stukania (wydaje mi się że z przodu), takie regularne metaliczne "cykanie", które nasila się przy skręcie. Wróciłem do oponiarza, żeby sprawdził co się dzieje (obstawiałem stukające ciężarki o zacisk). Gościu jednak przyczyny nie znalazł, po obejrzeniu z zewnątrz felg. Dodam, że przed wymianą na zimówkach była cisza. Czy ktoś ma jakiś pomysł?

piwi

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwiecień 2016, 23:38:44 »
Jak dla mnie cykanie/stukanie nasilające się przy skręcie od razu przypomina mi któryś przegub, raczej zewnętrzny. Albo zbieg okoliczności albo przy ściąganiu kół z piasty któryś znachor przywalił młotem bo się zapieķło, tym samym.uszkadzając przegub. Tak tylko gdybam, równie dobrze to może być co innego lecz objaw typowy dla przegubu.

i30_Wroc

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Kwiecień 2016, 07:19:09 »
Uderzane nic nie było, bo stałem obok jak robili. Po kolejnych przejechanych km, przy jeździe na wprost praktycznie cisza - czasami da się usłyszeć odłos podobny do tego jak kamień wejdze w opone i uderza o asfalt. Natomiast przy skręcie w lewo/prawo przy większej prędkości słyszalne dudnienie. Czyli jednak trzeba się umawiać do ASO na przegląd?

Offline beny

• HKP
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Kwiecień 2016, 07:39:31 »
Może to banalne co napiszę, ale nowe opony czasem muszą się "ułożyć" lub "dotrzeć" jak kto woli.

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Kwiecień 2016, 09:36:47 »
Podobny efekt (może nie ze stukanie ale wiadomo to subiektywny temat) miałem w aucie po wymianie na nowki opony - i wlasnie przy skrecie (niezaleznie w która strone) dudnienie.
Przeguby to raczej wątpliwe, bo raz ze dziwne jakby dwa na raz padly, a jakby jeden to dawalby dziwne odgłosy przy skrecie w jedna strone - przynajmniej glosniejsze.

Czasem podobne efekty daja "opadnięte" klocki (tak tak nie zawsze piszcza, czasem stukają, dudnia przy skrecie itp) - tez przerabiałem temat.

Jakie kupiles te nowe opony?

i30_Wroc

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Kwiecień 2016, 09:48:49 »
Cytat: "pafciokrak"
Podobny efekt (może nie ze stukanie ale wiadomo to subiektywny temat) miałem w aucie po wymianie na nowki opony - i wlasnie przy skrecie (niezaleznie w która strone) dudnienie.

I jak rozwiązałeś ten problem?

Opony kupione na oponeo: Goodyear Efficientgrip Performance 195/65 R15 91 H rok produkcji 2016 - Francja.

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Kwiecień 2016, 10:04:32 »
Problem rozwiązałem wymianą opon - były fabrycznie wadliwe.
Faktycznie po przyjrzeniu się u gumiarza było widać jakby źle złożone połówki opon  z przodu (ale to akurat już przypadek ze z przodu).
Poza tym cos w srodku było nie tak bo na wyważarce przy wymianie było ok a jak już na drugi dzień przyjechałem to już było nie ok.

Oponki Barumy to były.

i30_Wroc

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Kwiecień 2016, 13:45:50 »
Ok. Przed serwisem jede jeszcze ostatni raz do oponiarza. Karze mu zrzucić koła i posprawdzać wszystko, aby na 100 wkluczyć opony. Jednak wg mnie to musi być coś związane z montażem albo właśnie z oponami, skoro hałas pojawił po wyjechaniu z serwisu opon (jak tylko wjechałem na kawałek równego asfaltu).

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Kwiecień 2016, 18:32:58 »
No tak na 75% masz racje :)
Napisz co wyszlo :)

karol0773

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Kwiecień 2016, 21:34:40 »
Sprawdź czy metalowa osłona tarczy od wewnętrznej strony nie jest za blisko tarczy  (sięgnij ręką od dolu) jeśli tak to wystarczy to odgiac

i30_Wroc

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Kwiecień 2016, 07:21:34 »
No niestety wydaje się, że to jednak nie problem opon. Oponiarz rozebrał koło - prawy przód skąd wg mnie idze halas. Opona wygląd ok, wywarzona ponownie i dalej przy skręcie w prawo jadąc słychać stuki/dudnienie. Umówiłem się do serwisu - ciekawe co powiedzą. A przy okazji, czy oryginalna felga aluminiowa ma pierścień centrujący? U mnie są pierścienie i oponiarz zdzwiony, że tak z fabryki nie powinno wyjechać?

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwiecień 2016, 11:49:40 »
Wg. mnie oryginalne felgi, dedykowane do tego modelu, nie powinny mieć pierścienia centrującego.

i30_Wroc

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwiecień 2016, 12:38:12 »
W takim razie u mnie musza być jakieś dokładane, ale wyglądają na oryginalne, mają znaczek hyundai'a

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Kwiecień 2016, 16:46:03 »
Dekielek na feldze to nie problem ;)

Offline konradek

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwiecień 2016, 22:57:01 »
U mnie na podobne stukanie pomogła wymiana klocków hamulcowych.

K/