Dodano: 2016-04-06, 07:57
Dzięks. Pobrałem tę instrukcję jakiś czas temu, ale zbyt pobieżnie przejrzałem. Te4raz muszę przyznać, że jest świetna - szczególnie ciekawy dla mnie jest "fuel system".
[ Dodano: 2016-04-11, 08:41 ]
Tak sobie sprawdzałem te czujniki, ale już do końca nie wiem czy dobrze to robię.
Prośba do kogoś bardziej doświadczonego o pomoc z wyjaśnieniem angielskich zapisków o pomiarach (głównie okablowania) do np. czujnika położenia przepustnicy - "harness inspection procedures" poz. 1, 2, 3.
FL34 str. 322 (wg naliczania w .pdf) w Shop manual
Jeśli już znajdzie się chętny to prośba o odpowiedź czy moje rozumowanie jest w porządku?
Ja rozumiem to tak:
1) Pomiar napięcia:
- złączka do czujnika: rozłączona,
- zapłon: pozycja ON,
- napięcie ma być: 4,8-5,2V - jeśli tak jest to OK,
2) pomiar ciągłości obwodu masy:
złączka czujnika: rozłączona
Rozumiem, że jak jest ciągłość pomiędzy pinem 2 we wtyczce a masą (rezystancja koło zera) to jest OK
3) a tutaj to nie do końca rozumiem tzn. wiem, że należy mierzyć rezystancję pomiędzy pinem 1 a masą oraz 16 (ECM) a masą. Czy w obydwu tych pomiarach rezystancja ma być bliska 0?
W jaki sposób mierzymy rezystancję pomiędzy pinem 16 a masą (przykładamy miernik do pinu w ECM czy odłączonej wtyczki?
Zdaję sobie sprawę, że mój powyższy opis może być nieco zagmatwany, ale jestem pewny, że jeśli ktoś się orientuje w tych sprawach i czytając mój opis spojrzy równocześnie do manuala to będzie wiedział o co chodzi.