Autor Wątek: [Accent X3] Accent X3 nie chce zgasnąć po przekręceniu klucz  (Przeczytany 8783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

matess

• Gość
Witam!

Wczoraj miałem problem z odpaleniem auta. Silnik kręcił, ale nie chciał odpalić. Po oględzinach pod maską okazało się, że przepalił się bezpiecznik 20A od ECU, po wymianie auto odpaliło. Krótko po tym okazało się, że auto nie gaśnie po przekręceniu kluczyka. Mogę wyciagnąć kluczyk ze stacyjki, a auto nadal pracuje  :-/
Po próbie zdiagnozowania problemu, okazało się że jeden przekaźnik (taki przykręcony osobno) o oznaczeniu 39160-22030 powodował problem. Co ciekawe bez niego auto normalnie gaśnie i odpala.
Pytanie, czy coś może się dziać z autem jeżeli nie wymienie tego przekaźnika (pytanie czysto teortyczne, ponieważ zakupie taki nowy) oraz czy po drodze znajduje się jeszcze coś, co mmoże powodować, że ten przekaźnik pozostawał w pozycji ON? Zastanawiam się, czy po prostu wina leży po stronie tylko tego przekaźnika, a może jest on sprawny, tylko stało się coś innego. Dodam, że po przekręceniu kluczyka do pozycji zaplonu (bez odpalenia) i wyłączenia przekaźnik ten działał i wyłączał się.
Pozdrawiam  :-)

Offline kosmos2011

• Giełda
[Accent X3] Accent X3 nie chce zgasnąć po przekręceniu kluczyka
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Luty 2016, 14:34:54 »
Myślę że jest to wina kostki stacyjki.

matess

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Luty 2016, 15:13:50 »
Hm, opcja z kostką stacyjki wydaje się też dobrym pomysłem, jednak zastanawia mnie fakt, dlaczego po odpięciu przekaźnika, auto da się normalnie zgasić przez kluczyk, wyłącza się nawiew, radio itp.
I jedna ważna informacja. Z tym przekaźnikiem, w momencie wyłączania kluczyka, wyłącza sie radio, nawiew, światla tylko nie silnik.

Postaram się nagrać filmik, który wyjaśnia bardziej ten problem

Działanie bez przekaźnika:

Działanie z przekaźnikiem (na końcu filmu w momencie kiedy gasną kontrolki słychać kliknięcie tego przekaźnika):

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Luty 2016, 15:46:56 »
Jeśli po wypięciu przekaźnika ECU można uruchomić silnik to wskazuje to że przy wtyczce C22 od przekaźnika piny 5 i 1 lub 3 są zwarte i dają cały czas napięcie.

Nie bardzo rozumiem czy za każdym razem jak wyjmiesz kluczyk ze stacyjki silnik działa bo piszesz że raz tak, a raz nie.

matess

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Luty 2016, 15:56:24 »
Jeżeli przekaźnik jest podłączony, silnika nie da się wyłączyć za pomocą kluczyka (jedynie wchodzi opcja zaduszenia go, co widać na filmie, który wrzuciłem) za każdym razem. Jeżeli wyciągne przekaźnik, po przekręceniu kluczyka silnik gaśnie wraz z nawiewem, radiem, itp.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Luty 2016, 15:59:02 »
A jak wyciągniesz przekaźnik to możesz uruchomić silnik?

matess

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Luty 2016, 16:02:13 »
Tak mogę, normalnie dziś tak jeździłem bez niego

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Luty 2016, 16:10:11 »
Czyli na wtyczce od przekaźniki muszą być zwarcia. Sprawdź przewody które idą do wtyczki zajrzyj pod taśmę izolacyjną pod którą idą przewody w ilości 5.

matess

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Luty 2016, 21:14:40 »
Jutro zanurkuje tam i zbadam ten kabel ;) jeżeli nic nie znajdę, w poniedziałek przejadę się do elektryka samochodowego. Będę informować o postępach  ;-)

[ Dodano: 2016-02-28, 13:04 ]
Dziś kolejna przygoda. Poszedłem do auta sprawdzić tą kostkę. Auto znowu nie chciało odpalić jak opisywałem w pierwszym poście. Sprawdziłem bezpiecznik od ECU, okazało się ze jest sprawny. Po kilku przekręceniech kluczyka, zapaliły się kontrolki i auto zapaliło

Sprawdziłem tą kostkę, kable nigdzie nie są uszkodzone, na moje nieszczęście idą one głębiej i niestety nie miałem już dostępu to nich. Sprawdziłem miernikiem (bez włożonego kluczyka) ową kostkę i zastanawia mnie fakt, czy po mimo braku kluczyka w stacyjce powinno być napięcie na pinach 1-5 i 5-3 jak wcześniej pisał kosmos2011?

Żeby było jeszcze zabawniej, wyciągłem ten sam bezpiecznik, który spalił mi sie wcześniej czyli 20A oznaczony ECU, co ciekawe auto bez tego bezpiecznika działało, oplaliło, zgasiło się bez problemu

Moje umiejętności z zakresu elektryki samochodowej się powoli kończą, więc prawdopodobnie udam się do elektryka.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Luty 2016, 22:33:42 »

Na pinie 5 zawsze jest napięcie (na schemacie HOT AT ALL TIMES), a piny 1 i 3 są złączone i po połączeniu tam powinno być 12V.

matess

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Luty 2016, 22:08:31 »
Dziś znowu fajne rzeczy się działy. Rano auto działało bez przekaźnika. Po południu już zaczela się loteria, czy ruszy z przekaźnikiem czy nie, czy da się go zgasić z kluczyka. Istna magia. W czwartek jestem umówiony z elektrykiem, także na razie tyle ;)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Marzec 2016, 14:42:04 »
Ja stawiam na kostkę stacyjki do wymiany. Ale nie kostkę podpinaną ale kostkę ze stykami ruchomymi sterowaną kluczykiem.

BKK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Marzec 2016, 00:03:38 »
Mierzenie między 1/3(połączone ze sobą) a 5 zawsze ci da napięcie, bo mierzysz między stałym zasilaniem, a odbiornikami, czyli wieloma połączeniami do masy. Miernik elektroniczny w takim wypadku zawsze pokaże różnicę potencjału.
Zdejmij jeszcze osłonę pod kierownicą, boczek przy skrzynce bezpiecznikowej w kabinie oraz osłonę kierownicy i spróbuj poruszać i poszarpać przewodami i złączami. Opukaj też stacyjkę i sprawdź, czy się przypadkiem nie wyłączy.
Jeśli się da, to otwórz ten problematyczny przekaźnik i sprawdź, czy styki nie uległy elektrokorozji - w jednym styku będzie wypalony krater, natomiast na drugim narósł pazur pasujący o tego krateru (elektryczna migracja materiału). Powoduje to często sklejanie się styków przekaźnika. Doraźnie można go naprawić zeszlifowując ten pazur 9doraźnie, bo w drugim styku w miejscu kontaktu już jest dziura i nie ma on swojej wytrzymałości).
PS. Nie montowałeś przypadkiem jakiegoś radia lub innego osprzętu?

matess

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marzec 2016, 13:47:15 »
Witam!

Auto odebrane od elektryka. Nic nie znalazł, a auto działa bez zarzutu od środy. Prawdopodobnie przyczynić się do tego mogła wilgoć, bo wtedy dni były bardzo deszczowe. Przekaźnik był rozbierany i sprawdzany, nie widać nigdzie jakich kolwiek uszkodzeń. W aucie nic nie było montowane od ponad roku, wtedy wymieniałem tylko radio na nowe, gdzie instalacja pod radio była zrobiona wczesniej.
Jeżeli pojawi się znowu problem z autem, wróce z autem do elektryka. Na razie wszystko działa bez zarzutu

Pozdrawiam

[ Dodano: 2016-03-27, 10:47 ]
Witam!
Autko odebrane od elektryka i naprawione.

Przyczyną problemów był immobilizer, który nie odłączał wszystkiego i powodował takie dziwne rzeczy. Dawno temu zgubiłem jedyny kluczyk z chipem od immobilizera i elektryk omijał go, żeby auto dało się uruchomić i jak się okazało nie zrobił tego poprawnie.

Teraz instalacja całkowicie omija go i auto odpala i gaśnie bez jakichkolwiek problemów.

Pozdrawiam :)