Autor Wątek: [Santa Fe CM] Buczenie z tyłu  (Przeczytany 18405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szyszkin

• Gość
[Santa Fe CM] Buczenie z tyłu
« dnia: 19 Luty 2016, 15:19:08 »
Hej
Póki co jestem bardzo zadowolony z zakupu. Taśma w kierownicy już wymieniona czyli jeden z mankamentów wyeliminowany.

Tak jak pisałem przy zakupie auta słyszałem buczenie.
Teraz chcę się wziąć za to i po kolei.
Byłem u mechanika.
Dla pewności wyważyłem tyle koła, żeby wyeliminować.
Nadal buczy.
Nie wiem jak opisać ten odgłos.
Przy około 55-60 zaczyna być słychać nie jest to ciągłe buczenie tylko cykliczne wzrastające z prędkością. Nie jest jakieś głośne ale uciążliwe.
Takie wu .. wu .. wu :)
Wykluczyli mi łożyska. Ponoć koła są sztywniutkie nic nie lata. Ogólnie powiedzieli, że ładny stan auta.

Na pewno niebawem czeka mnie wymiana tej gumy wału napędowego (mechanik stwierdził, że zaczynają sie robić lekkie peknięcia na gumie) oraz podpory  bo ma już luzy() ale jeszcze tragedii nie ma jak stwierdził mechanik.

Wał ma też lekkie luzy na wejściu w most tylny (o ile dobrze to rozumiem).

Więc moje pytania
1. Co może tam tak pobukiwać.
2. Czy zna ktoś jakiegoś speca, który mi to ogarnie w Poznaniu lub okolicach?
3. Czy jeśli nie mam włączonego AWD LOCK to wtedy mam tylko napęd na przód? (wiem, że wyrwane z kontekstu, ale chciałbym to zrozumieć)

Z góry dzięki i pozdrawiam.

[ Dodano: 2016-02-20, 13:50 ]
Kurcze dziś jechałem trasą 100km i przesiadłem się na pasażera. I tu słyszę to buczenie na przodzie. Bardziej po prawej.

Przesiadłem się z tyłu i ewidentnie słyszę, że przód.

Jakiś pomysł?
Co zbadać?

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Santa Fe CM] Buczenie z tyłu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Luty 2016, 22:39:15 »
Post#4 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5386 inaczej to co dopisujesz do Swojego postu (ostatniego w temacie) w następnych nikt nie przeczyta bo każdemu wyświetlać się będzie jako przeczytany.

Cytat: "szyszkin"
I tu słyszę to buczenie na przodzie. Bardziej po prawej.

A jak auto stoi to coś słychać?

Były kłopoty ze sprzęgłem kompresora klimatyzacji.

szyszkin

• Gość
Re: [Santa Fe CM] Buczenie z tyłu
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Luty 2016, 23:46:41 »
Cytat: "kosmos2011"
A jak auto stoi to coś słychać?

Nie.
Cytat: "kosmos2011"
Były kłopoty ze sprzęgłem kompresora klimatyzacji.

Tego nie wiem.
A jak to się objawia?

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Luty 2016, 07:00:49 »
To, ze koła są sztywne, nie wyklucza zużytego łożyska. Spróbuj pojeździć slalomem. Jeżeli któraś z dociążonych stron będzie buczeć mocniej, to będziesz wiedział czy hałas pochodzi z lewej, czy z prawej strony.
Hałasujące łożysko ma też to do siebie, że nieraz trudno wyczuć, czy buczy tył czy przód.

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Luty 2016, 08:50:47 »
Ok tylko to zaczyna buczeć przy 60 to muszę jechać chyba na jakiś wielki parking, żeby ostrzej zakręcić przy tej prędkości.

Ale ja mam podejrzenia, że opona jest już kiepska. Niby bieżnik ma ale to są całoroczne i może już gdzieś jest jakaś wada, której nawet w warsztacie nie wykryli.

Ewentualnie te luzy na podporze wału może tak opbukują

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Luty 2016, 16:42:04 »
Szyszkin-jakie masz opony? Chodzi mi o producenta, rok produkcji,typ opony(M+S, AT itp.) i indeks prędkości. Czy wszystkie 4 takie same czy 2 pary różne?

jajfa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Luty 2016, 21:23:56 »
Mi jak buczało z tyłu to było łożysko koła.
Może być opona lub łozysko wału jesli masz 4x4.

tictac1986

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Luty 2016, 20:54:11 »
U mnie też buczało, ale ewidentnie na tyle. Zamieniłem koła miejscami i zaczęło buczeć z przodu, co dało mi od razu odpowiedź. Wymiana opon i jak ręką odjął...

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Luty 2016, 21:00:26 »
No właśnie ja żałuję, że nie kazałem przełożyć przy wyważaniu.

A gdzie szukać rocznika opon?

Z przodu mam jakieś bridgestone duel
z tyłu jakieś inne. Postaram się sprawdzić jak żona wróci ewentualnie jutro przy dziennym świetle.

tictac1986

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Luty 2016, 21:05:46 »
Na oponie znajdziesz cztery cyfry w rzędzie - to będzie rocznik, gdzie pierwsze dwie oznaczają tydzień w którym opona została wyprodukowana, a dwie kolejne to rok, dla przykładu 0915, to dziewiąty tydzień 2015 roku....myślę, że tak to szło, jeśli coś pokręciłem to na pewno mnie ktoś poprawi... :)

Offline tabaker

• HKP
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Luty 2016, 20:14:30 »

Dodano: 2016-02-24, 20:14
Witam,

Mam tak jakby podobny temat.  Buczy z tylnej osi.

Też buczy, słuchać coraz gośniej od 50 km/h. Przy 80 km/h buczy głośno i nieprzyjemnie. Generalnie im szybciej tym głośniej buczy.
Dźwięk regularny i ciągły, pojawił się ok. 2 miesiące temu.

Jeżdzę na zimowych kołach i dźwięk pojawił się w trakcie sezonu więc to nie koła.
Dzisiaj potwierdziłem, ponieważ przełożyłem koła między osiami (od tygodnia mam inny typ bieżnika na jednej osi) co definitywnie wykluczyło opony.
Poza tym, jak byłem podniesiony odpaliłęm silnik i rozpędziłem koła. Wszystkie koła kręciły się jednocześnie, nawet bez blokady "4WD Lock".
Przy ok. 80 km/h słyszałem ten sam dźwięk.

Pozostały mi 3 elementy do sprawdzenia:
1. Łożysko podporowe wału napędowego
2. Tylny dyferencjał
3. Łożyska w kołach.

Łożyska wg. mnie najmniej prawdopodobnie, ponieważ dźwięk nie zmienia się podczas skręcania i dociążania/odciażania kół.

Wulkanizator twierdzi, że buczy mi z "tej skrzynki między kołami" tj. z dyferencjału.
Olej w dyferencjale wymieniłem latem zeszłęgo roku na Valvoline Durablend GL-5 75W-90.

Podjadę jeszcze do mechanika, aby przeprowadzić podobny test na podnośniku i określić dokladnie który element powoduje hałas.

Poradźcie proszę jak poradzić sobie z zużyciem tylnego deferencjału? Regenerować? Wymienić na używkę?

Pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Luty 2016, 20:43:32 »
Jeśli to byłby jednak tylny most to jest tylko jeden model (do 2,7l taki sam) o numerze 53000-39300 montowany od 2006 do 09.2009. Od wersji CM10 nie pasuje.

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Luty 2016, 09:16:01 »
Ja chwilowo temat odsunąłem w czasie bo póki co mam ważniejszy problem z wypadaniem zapłonu

//edit

Ok dziś sprawdziłem:

Przód Bridgestone Duel - ale na nich za cholerę nie mogę znaleźć pasującego oznaczenia. Może od wewnątrz?
Tył Uniroyal - 3613

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Luty 2016, 15:40:44 »
Jak już to Bridgestone Dueler. Ale one też są różne (HP,HT,AT) i przydało by się dokładne oznaczenie. Sam Uniroyal też niewiele mówi bo to tylko nazwa producenta. Szyszkin plizz :roll: jak mamy pomóc to się musisz trochę bardziej postarać.

szyszkin

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Luty 2016, 23:16:49 »
Sorki. Tak jak pisałem bardziej przejąłem się awarią cewki. A pracy poza autem mam sporo.

Więc tak:
ten przód jest Bridgestone Dueler H/L ALENZA 235 70 R16 - 4 tydzień 2011 rok
tył to jest - UNIROYAL LAREDO ALL SEASON AWD 235 70 R16 - 36 tydzień 2013 rok

Nie znam się kompletnie na oponach ale zrobiłem fotkę i powiedzcie mi czy to są poprawnie założone opony?

Bo jeśli zakładała je te lama co je wyważała to mam wątpliwości

[ Dodano: 2016-02-26, 23:18 ]
Co prawda nie ma na nich opisu, że są kierunkowe ale na jednej stronie widzę datę opony a na drugiej jest ona od strony silnika.