Autor Wątek: [Getz] [Getz] Hyundai getz 1.5 CRDI 82KM - Ciężko pali czy zimny cz  (Przeczytany 16866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline servicemen

• Giełda
[Getz] Hyundai getz 1.5 CRDI 82KM - Ciężko pali czy zimny czy ciepły
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Październik 2016, 14:08:31 »
I jak dalej masz problem?

windziu

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Październik 2016, 21:21:45 »
Troche wstyd sie przyznac, ale co tam - moze komus to zaoszczedzi problemow ;)
Okazalo sie ze za slabo dokrecilem jedna z sekcji pompy.
Nie mialem odpowiedniego klucza dynamometrycznego wiec dokrecilem "z czuciem" nie do oporu. Wyszlo ze za slabo i po tygodniu od wymiany mialem mokra od ropy pompe.
2 wyjecie pompy, wymiana jednego oringu, cale szczescie mialem stary, ktory byl ok, ponowne skrecenie tym razem do oporu, byleby nie zerwac gwintu i ponowny montaz.
Po poprawce zrobilem juz 1 000 km i wszystko jest ok, pompa suchutka.
Dokrecajcie bardzo mocno! ;)

dam_1

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Listopad 2016, 09:06:20 »
Długo się nie odzywałem choć auto zostało naprawione na początku tego roku :). Okazało się w moim przypadku że:

Pompa CR (wysokiego ciśnienia) nie trzyma odpowiedniego ciśnienia przez zużyte uszczelki, oringi

Po naprawie samochód funkcjonował tydzień czasu po czym znów zaczęły pojawiać się takie same objawy jak wcześniej pisałem więc po pompie poszły do sprawdzenia wtryski:

Wtryski musiały przejść regenerację za którą słono zapłąciłem (2,5 tyś zł) od tamtej pory samochód pali od strzała, Dodam że getz jest z 2004r i ma na blacie 260 tyś km zrobione więc mogłem się spowdziewać że po takim przebiegu padną ale nie pomyślałem o tym przed zakupem....

Podsumowując auto pali jak trzeba, zbiera sie  ok jedynie mam wrażenie że auto za dużo pali.

Czy spalanie w mieście (krótkie odcinki po parę kilometrów, czasami bez dogrzania silnika) około 8 litrów ropy przy temp. około 5 stopni jest normalne? czy przy tej regeneracji wtrysków źle mi dawkę paliwa ustawili?