Forum > Tucson TL
Tucson - niedopracowane elementy w samochodzie
yach:
Mam nadzieję że na lepsze. :-D
krisman:
Choć ix jest całkiem spoko, to tak, zdecydowanie na lepsze. :)
Roman:
W styczniu 2017 odebrałem nowego Tucsona 4WD, 1,6 litra 177 KM. Do samochodu nie mam zastrzeżeń, ale dokumentacja w postaci Instrukcji Obsługi i Książka Gwarancyjna wołają o pomstę.
Mam wrażenie, że instrukcja pisana była przez uczniów Technikum Samochodowego i to najwyżej w drugiej klasie!!! Znajduje się tam mnóstwo opisów np. o rozchodzeniu się fal radiowych, tablice z parametrami ustawienia świateł drogowych i mijania, wszelakich oznaczeń na oponach itp. Bardzo dużo kwestii jest powtórzonych. Wydaje się, że nikt nie robił weryfikacji treści pod jakimkolwiek katem.
Bardzo podobnie jest w Książce Gwarancyjnej. Samochód podobno ma 5 lat gwarancji bez jakichkolwiek ograniczeń, a w książce znajduje się cała seria wyłączeń i ograniczeń. Praktycznie nic nie podlega gwarancji. Wymaga się od użytkownika aby we własnym zakresie przeprowadził regulację luzów zaworowych, zbieżności kół przednich, ustawienia świateł itp. Zapytałem sprzedawcę gdzie znajdę parametry tych ustawień np luzów zaworowych? Usłyszałem odpowiedź: w pana samochodzie silnik ma luzy zaworowe regulowane hydraulicznie!!! Pięknie, to w takim razie po co te zapis w książce?!!!
Cała ta sprawa kiepsko świadczy o Służbie Handlowej Hyundai Polska!!! Pisałem o tym do nich, ale w odpowiedzi dostałem informację, że się ze mną skontaktują. Minęło 3 miesiące i cisza!!! Tak bardzo zależy im na kliencie!!!!
kosmos2011:
Widzę scenę rozmowy ze sprzedawcą tak:
"Co tu odpowiedzieć o tych luzach zaworowych"
"A powiem że są hydraulicznie regulowane to się odczepi"
Prawda jest taka we wszystkich odmianach silnika z serii Gamma (również w G4FJ) luzy zaworowe kontroluje się co 90 tyś km lub 6 lat (zależy co nastąpi wcześniej) i ewentualnie reguluje wymiennymi popychaczami (tzw szklankami).
Większość informacji technicznych dotyczących Hyundai znajdziesz tutaj http://service.hyundai-motor.com//euro5/index.tiles
krisman:
Co do zbieżności, to przez pierwsze 6 mieś. robiona jest w ramach gwarancji (jak i inne czynności regulacyjne) to i tak in+ w stosunku do innych firm, gdzie zbieżność nie podlega gwarancji, a te 5 lat bez limitu km, to ściema, to znaczy jest ale w zasadzie tylko na zespół napędowy i o dziwo lakier. reszta to 2 lub 3 lata.
Nawigacja
[#] Następna strona