Forum > Tucson TL

Tucson - niedopracowane elementy w samochodzie

<< < (17/19) > >>

macka:
Głośne zamykanie szyby, nie ma znaczenia która.. głośny stuk przy samym końcu zamykania..w moim drugim aucie (ford focus z 2012 roku) nie ma twardej tylko miękka uszczelka..

syga85:
Witam wszystkich,
Chciałbym się dołączyć do dyskusji na temat niedopracowanych elementów Tucsona. Mam już przejechane 32000 km więc już razem trochę „pobyliśmy”. Zanim przejdę do opisu to chciałbym zaznaczyć, iż pomimo wszystko jestem zadowolony z samego samochodu i w mojej ocenie to aktualnie najładniejszy SUV w tej klasie i zdecydowanie ponownie bym go wybrał. Przechodząc już do samych niedopracowanych elementów:
1.   Faktycznie z tymi spryskiwaczami to kiepska sprawa, mogli to bardziej dopracować.
2.   Plastiki faktycznie są twarde i podatne na zarysowania, jednakże nie oszukujmy się ale w tej klasie samochodów stosuję jednak gorszej klasy materiały niż np. w klasie średniej, którą można nabyć za te same pieniądze.
3.   Boki w bagażniku faktycznie mogły zostać lepiej rozwiązane i zamiast twardego plastiku zastosować materiał. Mam małe dziecko i często wożę w nim wiele rzeczy, zwłaszcza wózek i faktycznie boki szybko się porysowały.
4.    Układ kierowniczy – nie odczuwam dużej różnicy przy zmianie trybów.
5.   Potwierdzam pukanie zawieszenia po uruchomieniu i wystartowaniu przy prędkości ok. 30km/h. Nie byłem z tym jeszcze w serwisie ale z tego co widzę po waszych wpisach to tłumaczenie tego  kalibracją ABS brzmi słabo i ewidentnie Hyundai tego nie dopracował.
6.   Czasami biegi ciężko wchodzą, między 1 a 2 (rzadko ale jednak się to zdarza),
7.   Po odbiorze telefonu opcja telefonu pozostaje na wyświetlaczu, nie wraca do opcji radia.

Z problemów z, którymi jeszcze się spotkałem:
8.   Złe wskazania komputera w zakresie zasięgu km do przejechania na pozostałym w zbiorniku  paliwie np. komputer wskazuje, że zostało paliwa na 10 km, a po zatankowaniu wchodzi np. 54 litry(zbiornik 62l). Sygnalizowałem to już w serwise, to otrzymałem odpowiedź, że znają takie problemy i nie jestem pierwszy, który im to  zgłasza. Niestety w ich ocenie muszę czekać na aktualizację oprogramowania…może to coś pomoże.  
9.   Tłumik wpadał w dziwne wibracje i dźwięk jakby „świszczenie”. Zaobserwowałem to po wjechaniu do garażu. Towarzyszył temu zapach lekkiej spalenizny plastiku, zakładam, że to wypalanie DPF ale w serwisie stwierdzili, że to nie to. Generalnie nic nie stwierdzili i wszytko podobno jest ok.
10.   Problem z działaniem multimediów – często po włączeniu pozostaje czarny ekran lub niebieski z logo Hyundaia. Dopiero jak ręcznie coś nacisnę (radio lub navi) to ekran się „budzi”. Ponadto, ostatnio po starcie chciałem nastawić navi i wszystko się zblokowało, radio grało (ustawione wcześniej) i nic nie można było zrobić – ani zmienić radia ani włączyć navi. Ponowne uruchomienie nic nie dało. Ponadto w trakcie tej jazdy włączył się komunikat abym włączył silnik bo jest niskim poziom akumulatora.  Wszystko wróciło do normy po kolejnym wyłączeniu silnika i kilkuminutowym postoju.
11.   Po 30 tyś km piszczy coś pod maską, zakładam, że to pasek na alternatorze.

2 listopada jestem w serwisie ze zgłoszeniem pkt. 10 i 11, zobaczymy co się okaże.  

To chyba już wszystko;) Pomimo powyższych przypadłości Tucson jest świetnym autem, bardzo wygodnym i świetnie się prowadzi.

Kubowy:
Wg mnie pkt 7 możliwe że jest powiązany z pkt 10, bo u mnie po zakończeniu rozmowy wraca wcześniej używana funkcja czyli np: radio.

Ale jeśli chodzi o niedociągnięcia to ja dorzucę beznadziejnie małe pokrętełka przy nawigacji (głośność i zmiana stacji). W sumie są one zdublowane na kierownicy i nie za bardzo trzeba je użyć ale gdyby chciał skorzystać pasażer to w zasadzie nie bardzo jest jak je chwycić, są za małe i dosłownie wyślizgują się z palców  :-P
Do reszty już przywykłem i może nie dostrzegam innych niuansów.

yach:
czyli od czasów IX 35 nic się nie zmieniło, no może poza ceną :lol:

krisman:
Tak się składa, że mamy w rodzinie ix35 oraz tucsona i uwierz, zmieniło się bardzo dużo.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej