Forum > Tucson JM

Znikający płyn ze zbiorniczka wyrównawczego.

<< < (3/4) > >>

kosmos2011:

--- Cytat: "Violetta" ---Czy powinnam zainteresować się pompą i rozrządem? Rozrząd był robiony na 91.000km a teraz ma 155.000km.
--- Koniec cytatu ---

W silniku G4GC rozrząd wymienia się co 90 tyś km lub co 6 lat zależy co nastąpi pierwsze.

Mirek:
Ja mam podobnie jeśli chodzi o zbiornik gazu - pojemność 55 l - powinno teoretycznie wchodzić przy tankowaniu 41 l - praktycznie można zatankować do pełna 38 l - mnie to nie przeszkadza a szanowny pan gazownik mówi, że to nawet bezpieczniej. Wg mnie nie ma to żadnego wpływu na ubywanie płynu chłodniczego. Instalacja jest zamontowana prawidłowo, przy parowniku nie ma żadnych ubytków płynu.
A rozrząd dla bezpieczeństwa należy wymieniać po przebiegu 80 - 90 tys. kilometrów - więc masz jeszcze czas. Pompa powinna być teoretycznie wymieniana razem z rozrządem - u mnie przy przebiegu 90 tys przy  wymianie rozrządu była sprawdzana, mechanik stwierdził, że jest ok i pozostała - na dzień dzisiejszy przy stanie 98 tys jest sucha i w pełni sprawna.
Więc gdzie się podziewa ten płyn ???   :shock:

Testus:

--- Cytat: "Violetta" ---Wobec powyższych wypowiedzi zastanawiam się czy to ,że mój zbiornik na gaz nie napełnia się jak powinien na 42,5 (zbiornik 53L) a wchodzi tylko 37-8L to czy ma to coś wspólnego z ubywaniem płynu chłodniczego?
--- Koniec cytatu ---

Nie to kwestia pływaka w butli. Dla pocieszenia powiem, że mam dokładnie tak samo ;)

[ Dodano: 2016-01-31, 19:13 ]

--- Cytat: "Violetta" ---
Czy powinnam zainteresować się pompą i rozrządem? Rozrząd był robiony na 91.000km a teraz ma 155.000km.
--- Koniec cytatu ---

Rozrząd nieoryginalny jest zalecany do wymiany po 60kkm.
Ja bym właśnie wymienił obowiązkowo z pompą.

[ Dodano: 2016-01-31, 19:16 ]

--- Cytat: "Mirek" ---Więc gdzie się podziewa ten płyn ???   :shock:
--- Koniec cytatu ---

Ja bym posprawdzał okolice reduktora.
A może z drugiej beczki. Ile lejesz płynu jak jest zimny?
Bo jeżeli maks w zbiorniku to na pewno wywala po nagrzaniu przez rurkę bezpieczeństwa - odchodzi w okolicach korka po lewej stronie.
Wtedy jak jest zimny znów masz mniej ;) Mnie to strasznie zaskoczyło bo w Mitsubishi podobnej konstrukcji poziom płynu w zbiorniku nie był zależny od temperatury. Tu jest inaczej

Violetta:
Zatem widzę, że mój temat nie jest odosobniony i w takim razie zacznę poszukiwania przyczyny od "pływaka".
A jeśli chodzi o rozrząd to nie mam pojęcia czy jest oryginalny czy nie. Auto kupiłam we wrześniu ubiegłego roku i było sprowadzone z Niemiec. Mam tylko kartkę pod maską kiedy był wymieniany.

Dziękuję za podpowiedzi :)

kosmos2011:
Może po zdjęciu osłony będzie widać jakiej firmy jest pasek. Co do napinacza i rolki to i tak co by nie było napisane na pudełku to w środku jest GMB lub Gates.

https://www.drive.net/l/3763876/

O rozrządzie dyskusja tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1074&start=0

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej