Autor Wątek: [Elantra XD] [Elantra XD] przerywacz wycieraczek  (Przeczytany 5870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline RaulC

• Giełda
[Elantra XD] przerywacz wycieraczek
« dnia: 28 Styczeń 2016, 09:23:24 »
Przeszukałem całe forum. Znalazłem, chyba, odpowiedź na mój problem, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie znaleźć przerywacz wycieraczek w Elantrze XD.

Krótko opiszę co się dzieje. Dziś rano padał mały deszczyk. Włączyłem wycieraczki na pracę przerywaną. Pracowały bez problemów przez jakieś 20 minut a potem przestał działać ten tryb. Efekt taki, że musiałem włączyć pracę ciągłą. Gorsza polka jest z tym, że przy wyłączeniu trybu ciągłego zatrzymują się w miejscu po czym, 2-3 sekundy, schodzą w dół. Z różnych opisów wynikło mi, że to nie silniczek tylko przerywacz lub manetka. To drugie raczej nie, bo przestało chodzić w trakcie tak jakby nagle elektryka padła. A że to coś elektrycznego to mam pewność, bo jak tylko coś się dzieje to zegarek mi staje i mruga.
Jeśli ktoś może mi powiedzieć gdzie jest ten chol...y przerywacz to będę wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień 2020, 12:35:54 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2016, 18:41:36 »
Wycieraczkami w XD steruje ETACS.

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Styczeń 2016, 11:30:22 »
Aha, jeśli tak to jednak albo silniczek, albo manetka. Stawiam na silniczek. Pewnie lepiej kupić nowy niż reperować, ale zobaczę czy czyszczenie styków w manetce coś da.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Styczeń 2016, 20:15:14 »
Sprawdź jeszcze przekaźnik 95225-38050 jest w skrzynce w komorze silnika http://allegro.pl/kia-hyundai-przekaznik-95225-38050-bialy-deco-i5547907680.html

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Luty 2016, 07:24:21 »
Dzięki Kosmos2011. Nie mam pojęcia co to było, ale o dziwo wczoraj i dziś wycieraczki działały normalnie. Jedyne co zrobiłem to znalazłem moduł ETACS i docisnąłem wtyczkę, ale po tym zabiegu nie sprawdzałem. Wprawdzie wątpię, że dociśnięcie coś pomogło, ale gdzieś co widać nie styka a wilgoć ułatwia przewodzenie. Jeśli problem się powtórzy na sucho to sprawdzę przekaźnik i całą resztę.