Forum > Matrix / ix20

[ix20] Olej silnikowy w ix20 - BENZYNA

<< < (11/14) > >>

byku:

--- Cytat: "ELETomek" ---Temat dylemat wraca. Już oswoiłem się z tym, że nie ma co kombinować i wlać shell z ASO ale umówiłem się na przegląd i ... "stosujemy oleje lotos" usłyszałem od miłej pani. "Nie ma najmniejszego problemu, można przyjechać ze swoim olejem. Nie ma to wpływu na gwarancję". Odliczymy od ceny przeglądu 230 złotych. Rozmowa była nagrywana, szkoda , że nie prze ze mnie.

Lotosa za 230 zł raczej nie wleję. Teraz zastanawiam się czy zostać przy shellu czy coś innego stosować.
--- Koniec cytatu ---

i co zostałeś przy tym shellu czy zmieniłeś na coś innego??

ELETomek:
Kupiłem shell AF od autoryzowanego dystrybutora. Gość w serwisie powiedział mi, że mają olej Lotos dedykowany do Kia/Hyundai ale jak ktoś nie chce takiego to mają również w ofercie shell i mobil. A osoby z infolinii są niedoinformowane  ;-)
Nie robili najmniejszego problemu, że przyjechałem że swoim olejem. Ani nie wlali za dużo jak sugerował rekin

Slavco:
Witam , czy moge dolac innego oleju innej firmy niż ten co posiadam w aucie ?
Używam teraz Castrol a chciałem dolac tego z Orlenu .Parametry są te same

nadamus:
dolać zawsze możesz ale... lepiej nie mieszać olejów. w sytuacji awaryjnej (trasa) lepszy jest olej zmieszany niż żaden. do końca nie wiadomo jakie bedą konsekwencje.

ELETomek:

--- Cytat: "Slavco" ---Używam teraz Castrol a chciałem dolac tego z Orlenu .Parametry są te same
--- Koniec cytatu ---

Człowiek się spina, a może olej taki, a może owaki ale parametry wg producenta trzeba zachować. Obowiązkowo :-D
A tu spoko luzik 8-)
Jeden olej acea C3, drugi acea C2, ale parametry 5W30 te same. Co tam , że powinien być acea A5  ;-)  

Kiedyś jeździłem u druciarza i w ciężarówce mieszałem oleje rożnej maści i nic się nie działo niepokojącego. Nic się nie spieniło , nic nie zwarzyło.
Mimo to nie polecam mieszać.  Za to stosować się do zaleceń producenta pewnie warto . Nie wiem jaki masz przebieg itd. Ale być może nie właściwy olej jest powodem konieczności  dolewania.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej