Forum > Matrix / ix20
[ix20] Olej silnikowy w ix20 - BENZYNA
MERCI_HKP:
Niestety ale Mans ma rację.
Znana historia z zatartym silnikiem Daci w Aso. Wymienili na olej-zamiennik przywieziony przez właścicielkę (zgodny z Elfem) ale zapomnieli dokręcić dokładnie korek czy filtr.
Jaka pierwsza linia obrony Aso - właścicielka miała pokazać dowód zapłaty że jej olej był kupiony u autoryzowanego sprzedawcy tego oleju. A kto po pół roku przeglądu samochodu trzyma paragony?
Na YT chyba też o tym było...
rekin323i:
Zawsze są 2 strony medalu olej swój czy z Aso odpowiedź też nie prosta:
1. od początku przywoziłem swój olej Shell 5w40 nie każde Aso go miało wiec to jeden z powodów, po drugie co może się stać w silniku 1.6 gamma benzynowym, no w 1.4 coś rozrządy sie przycierały wiec ryzyko małe gdyby coś a oszczędność max 100zł rocznie x4=400zł
"Jedyny problem mają dasz bankę 4L to wleją 3,5L i jest ponad MAX na bagnecie" :-x
2. Olej z Aso
Auto nowe robisz 15000-20000km wiec na maxa korzystasz z gwarancji jakby coś się stało
Masz Hyundai diesla może nie ix20 bo wypadł z oferty ale i30 2017" to faktycznie może być powód do odrzucenia zgłoszenia reklamcyjnego a jak już dadzą zgodę to droga przez męke ile czasu można weryfikować właściwości oleju, w PIMOT taki koszt 400zł i wynik w 3dni masz,
Już po gwarancji testowałem różne oleje Millers EE 5w40 a teraz zaleje Rowe RSI 5w40 tylko dla napisu ze pełen syntetyk a nie HC, samego oleju wchodzi 3,3-3,4L wiec każdy może przeliczyć sam te plusy i minusy.
ELETomek:
Temat dylemat wraca. Już oswoiłem się z tym, że nie ma co kombinować i wlać shell z ASO ale umówiłem się na przegląd i ... "stosujemy oleje lotos" usłyszałem od miłej pani. "Nie ma najmniejszego problemu, można przyjechać ze swoim olejem. Nie ma to wpływu na gwarancję". Odliczymy od ceny przeglądu 230 złotych. Rozmowa była nagrywana, szkoda , że nie prze ze mnie.
Lotosa za 230 zł raczej nie wleję. Teraz zastanawiam się czy zostać przy shellu czy coś innego stosować.
kri$:
Ja od 5-6 lat wlewam MOTUL, i jest OK. Koszt około 135 zł za 5 litrowy baniak.
ELETomek:
Kri$ - ten 8100 eco-nergy? I druga sprawa to gdzie olej kupić. Czytając poprzednie posty to wypadało by u autoryzowanego dystrybutora danej marki.
No i po dylemacie. Żonka rozstrzygnęła problem, w myśl zasady: po co zmieniać jak jest dobrze, zakupiła Shell Helix Ultra Professional AF 5W30 u autoryzowanego dystrybutora marki Shell. I po sprawie 8-)
Nawigacja
[#] Następna strona