Autor Wątek: Drżąca kierownica  (Przeczytany 4930 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adiiem

• Gość
Drżąca kierownica
« dnia: 19 Sierpień 2008, 20:35:26 »
Witam mam pewien problem z mym autkiem, a wiec przy małych prędkościach buja mi się kierownica w prawo i w lewo lub na odwrót jak kto woli :P a powyżej 110 km\h strasznie drży i te wahania są bardziej odczuwalne. Czy ma ktoś z was pojecie co to może być ??
Drżąca kierownica

Cepter

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Sierpień 2008, 20:41:00 »
witam,
Sprawdź w jakim stanie masz gumu, mógl zrobić Ci się burchel na oponie na którymś z przednich kulek.

adiiem

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Sierpień 2008, 20:46:43 »
Gumki są jak nówki tylko jakiś japoński sh**t no ale sprawdzę może akurat

kml

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Sierpień 2008, 21:42:06 »
adiiem,

1. Kontrola opon i CIŚNIENIA
2. Wyważenie koł
3. Sprawdzenie zawieszenia WSZYSTKIE sworznie, elementy gumowe etc.

Dobrze jest tez zamienić koła i zobaczyć czy efekt jest dalej taki sam.

kamil128tetryk

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpień 2008, 14:42:39 »
Ja miałem to samo. U mnie to byly CENZURA opony i pokrzywione lekko felgi. Ale sprawdz moze ktorys z lacznikow sie zwalil. A i jeszcze jedno mialem jeszcze wybita tulejke na maglownicy to tez mi wprowadzalo lekkie drgania ale to stuka jak sie wybije.

[ Komentarz dodany przez: Jarek: 2008-08-20, 14:47 ]
Nudzi mnie już czytanie takich wulgaryzmów, otrzymujesz upomnienie i czas na zastanowienie.

adiiem

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Sierpień 2008, 19:12:37 »
No więc Ponowie opony ok. nówka sztuka mało smigana ;-) , pozamieniałem przód na tył tył na przód no i efekt :-/ tzn: brak efektu dalej to samo, jeszcze ciśnienie sprawdzę. Jak to nic nie zmieni to nie wiem co to może być

Jarek

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Sierpień 2008, 20:00:31 »
Wyważyłeś te koła?

adiiem

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Sierpień 2008, 20:02:14 »
tak a może drążki stabilizatora ??

Jarek

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Sierpień 2008, 20:06:17 »
Sprawdź po prostu wszystkie luzy, zobacz też czy listwa od mechanizmu kierowniczego nie ma luzów.

mkkoval

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpień 2008, 23:41:11 »
czesc, wiem ze sie powtarzam ale mialem to samo, auto jechalo pieknie do 100 km/h ale jak juz 110km/h to juz kierownica strasznie drzala. Cisnienie w oponach nie ma absolutnie znaczenia jesli felgi sa nierowne. Piszesz, ze masz nowe opony i dwa razy sprawdziles cisnienie w oponach, a byles wywazyc kola?. Zamiast szykac drazki itp. to jedz na wywazalnie i sprawdz, jestem pewien ze to to. Ja za wywazenie czterech kol zaplacilem 30 zl. Samochod mialem wtedy od tygodnia a facet jak zobaczyl jak kola byly wywazone to sie za glowe zlapal. Teraz juz nic nie drga i mozna leciec 160 km/h. Pozdrawiam

kml

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sierpień 2008, 07:32:24 »
mkkoval, wyważanie wyważaniem a luzy luzami. Jeżeli do 100 jest ok a 110 buja to prędzej luzy niż samo wyważenie.

mkkoval

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Sierpień 2008, 09:51:22 »
kml, ale bylo napisane, ze nie byja tylko mocno drzy kierownica. A jesli w pewnym przedziale predkosci to sie dzieje to na 99% to sa kola. A nigdzie nie pisane bylo ze sa wywazone. Naprawde mialem identico i to byla wina ciezarkow na kolach. Pozdrawiam

kml

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpień 2008, 12:08:13 »
mkkoval, ja tak miałem w innym samochodzie i dokładnie był to przedział 110 - 115 i potem cisza - końcówki drążków były do wymiany.

Jarek

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Sierpień 2008, 13:55:23 »
Takie są właśnie skutki niepoprawnego formułowania zdań i nie stosowania żadnych reguł poprawnej pisowni, w konsekwencji trudno zrozumieć wypowiedzi, trzeba je wyławiać z trudem.
Koła były wyważone bo adiiem napisał:
Cytat: "adiiem"
tak

potem kolejny znów pyta o to samo:
Cytat: "mkkoval"
a byles wywazyc kola?.

Cytat: "mkkoval"
jedz na wywazalnie i sprawdz

adiiem

• Gość
Drżąca kierownica
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sierpień 2008, 18:09:54 »
no wiec tak wyważyłem koła sprawdziłem ciśnienie i czy niema jakiś luzów i pozamieniałem koła tył na przód, przód na tył no i lipa a wiec zastanawiam się nad dwoma opcjami albo to są drążki stabilizatora albo cos nie tak z tarczami, ale jak będę miał jakąś wolną chwile to przejadę się do jakiegoś mechanika bo nie będę kupował części na daremno.