Autor Wątek: [ix35 EL] Problem z obrotami po deszczu  (Przeczytany 5524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline olo1300

• HKP
  • **
[ix35 EL] Problem z obrotami po deszczu
« dnia: 12 Styczeń 2016, 14:17:41 »
Witam, na wstępie pragnę poinformować ,że przeleciałem forum w celu odnalezienia problemu , nawet znalazłem podobny jednak nie identyczny , a sugestie podane w poście wyczerpałem. Od jakiegoś czasu mam problem ze swoim autkiem. Otóż po dłuższym postoju pod chmurką, gdy występują opady atmosferyczne samochód zaraz po uruchomieniu silnika łapie bardzo niskie obroty. Silnik lekko kuleje , jakby miał zaraz zgasnąć. Do tego podczas próby ruszenia z miejsca gaśnie. Dzieje się tak dosłownie przez ok 15 -30 sekund , po czym wszystko wraca do normy. Kolejne próby uruchomienia ciepłego silnika przebiegają prawidłowo. Wlewałem środek do czyszczenia wtrysków, tankowałem na różnych stacjach ( firmowych) , lecz niestety problem nawraca. Moje skojarzenie z wilgocią ma odzwierciedlenie w tym ,że podczas mrozów problem nie występował , w ciepłe ,bezdeszczowe dni również. Dopiero  gdy spadnie deszcz , lub jak ostatnio intensywnie zacznie topnieć śnieg zaczyna się Meksyk. Bardzo proszę o sugestie , pozdrawiam

agajaca1

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2016, 19:11:57 »
witam
mam identyczne problemy ale wystarczy dodać gazu i wszystko wraca do normy

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2016, 19:53:29 »
No właśnie , ale nie wiem czy jest to normalna sprawa

[ Dodano: 2016-01-12, 19:55 ]
Chyba raczej normalne nie jest, przypuszczam ,że jakiś czujnik dostaje wilgoci i coś zakłóca.

valandil1

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Styczeń 2016, 16:51:51 »
Miałem podobnie, z innego powodu niedawno wymieniłem przepustnicę i wygląda na to, że problem zniknął.
(Proszę nie patrzeć na silnik w moim profilu, z jakiegoś powodu jest błędnie podany GDI, mój Hultaj ma taki sam motor, jak Wasze.)

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Styczeń 2016, 17:40:55 »
Kolego , a czy oprócz opisanych przez nas powyższych problemów z obrotami zaraz po odpaleniu , występowały u ciebie inne objawy? Pytam bo kiedyś musiałem wymienić przepustnicę w Vectrze ale objawy występowały prawie zawsze bez względu na warunki atmosferyczne lub czas jazdy.

valandil1

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Styczeń 2016, 11:25:38 »
Nie, nic innego nie działo się.

Offline beam_beer

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Styczeń 2016, 13:21:34 »
Cytat: "olo1300"
Kolego , a czy oprócz opisanych przez nas powyższych problemów z obrotami zaraz po odpaleniu , występowały u ciebie inne objawy? Pytam bo kiedyś musiałem wymienić przepustnicę w Vectrze ale objawy występowały prawie zawsze bez względu na warunki atmosferyczne lub czas jazdy.

Przyjrzyj się wtyczce do czujnika obrotów wału. Mógłbyś też kupić spray do czyszczenia styków, i popryskać tym wszystkie złączki, które masz w zasięgu.

Offline olo1300

• HKP
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Styczeń 2016, 20:19:30 »
Dzięki za sugestię , będę próbował jak się ociepli , pozdrawiam

Witam, ponownie, wypsikałem wszystkie dostępne kostki , złączki  itp. elementy. Od dwóch dni panuje dość intensywna odwilż , samochód stał ok 2 dni na parkingu i kilka kolejnych prób uruchomienia samochodu odbyło się z sukcesem. Autko po uruchomieniu ładnie równiutko pracuje , opisane powyżej objawy na chwilę obecną ustały.  Narodził się jednak kolejny , niewielki problem , mianowicie zaczęło coś stukać w przednim zawieszeniu, ale to problem do innego działu. Dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam : olo 1300 :mrgreen: