Forum > i30 FD

[i30 FD] czujnik cofania orginał i30 CW jak podłączyć?

<< < (3/3)

fenster0:
co mi tu nie pasuje bo jesli czujnik byl rozwalony i chodzil i dopiero po zamianie miejsc zaczął świrować to cos jest nie tak ;/ wiem najlatwiej zamienić tak jak bylo na swoje miejsce tylko ze to wiąże się z sciaganiem zderzaka a to troche czasu i pracy kosztuje ;/

[ Dodano: 2016-02-17, 13:54 ]
panowie a gdzie znajduje sie centralka czujników może jakiś reset czy coś pomoże

Figrob:
Paliwo: ON
Silnik: D4FB - 1.6 16V R4 CRDi

#50   Wysłany: 2017-09-07, 21:09      
Witam, mój samochód to Hyundai I30 CW 1.6 CRDi 2010r. wyprodukowany w czechach. Numer VIN: tmadc81sabj050562.

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem dołożenia oryginalnych czujników parkowania jakie były montowane w tych samochodach. Korzystając ze strony: http://epc.japancars.ru wiem że oprócz wiązki czujników (91880-2R020), czujników (np. 95700-2L110), modułu czujników (95700-2L000) będę potrzebował jeszcze wiązki elektrycznej (np. 91502-2R440). Z tego co widzę w moim modelu znajduje się wiązka o numerze 91502-2R480 i nie posiada wyprowadzenia na czujniki.

Czy ktoś z Was montował już oryginalkne czujniki i może mi podpowiedzieć jak organoleptycznie sprawdzić gdzie znajdują się wyprowadzenia na w/w moduł? Odkręcałem u siebie tapicerkew bagażniku po lewej i prawej stronie i nic nie znalazłem. Być moze za słabo szukałem :-D

Czy jeśli nie ma tego wyprowadzenia jakie są realne szanse na wymianę/zakup tej wiązki? Może wystarczy dołożenie instalacji stricte pod ten moduł? Ewentualnie czy pasuje wiązka z Ceeda?

kosmos2011:
Już usunąłem post.

W oryginale w kombi są trzy czujniki, centralka jest umieszczona z tyłu po lewej stronie (zdjęcie 2), dodatkowo potrzebny jest buzzer pik pik.

Nie masz instalacji i musiałbyś: wymienić instalacje podłogi (demontaż wykładziny) dołożyć buzzer, centralkę, czujniki, wiązkę zderzaka.

W wersji bez wymiany wiązki podłogi trzeba pociągnąć jeden przewód (stałe +12V) od skrzynki bezpieczników (z lewej strony kierownicy) do bagażnika.

Reasumując wszystko to nieopłacalne i lepiej kupić jakiś gotowy zestaw.

Figrob:
Wielka szkoda, faktycznie jest to nieopłacalna sprawa.

Temat upadł, podobnie jak sprawa tempomatu :-) Serdecznie dziękuję za pomoc :-)

arni_23:

--- Cytat: "Figrob" ---Wielka szkoda, faktycznie jest to nieopłacalna sprawa.

Temat upadł, podobnie jak sprawa tempomatu :-) Serdecznie dziękuję za pomoc :-)
--- Koniec cytatu ---

ja założyłem niefabryczne i wyglądają lepiej niż fabryczne.

Gdyby temat Cię jednak dalej interesował, to tutaj masz link do tematu demontażu zderzaka, tam jest zdjęcie czujników w moim zderzaku.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej