Forum > i30 FD
[i30 FD] czujnik cofania orginał i30 CW jak podłączyć?
kosmos2011:
Każdy czujnik ma inny numer części co wskazuje że nie są takie same.
http://epc.japancars.ru/hyundai/#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%3D
fenster0:
w takim razie skad bede wiedzial który jest który nawet chcac kupic jesli na naklejce niema oznaczenia ;/
kosmos2011:
Bardzo przepraszam źle spojrzałem i nastąpiła pomyłka wszystkie czujniki są takie same (można zamieniać miejscami) i mają numer części 95700-L110XXX (widać go na Twoim pierwszym zdjęciu). XXX oznacza kod koloru nadwozia. Kod można uzyskać po wpisaniu tutaj http://hyundai.afora.ru/eur/ numeru vin i odczycie w linii Внутренняя окраска:
fenster0:
nic sie nie dzieje ;) tak jak pisalem mam w takim razie problem tzn mialem uszkodzony lewy czunik jak na zdjeciach. Ale 2 czuniki dzialaly tzn zblizajac sie do przeszkody czestotliwoscia pikania zawiadamialy jak blisko jestem przeszkody. Podmienilem czujniki tak aby srodkowy byl uszkodony i teraz zaczely sie problemy tzn juz przy wl wstecznego informuje mnie 3 krotnym pikaniem o wl go i jest brak informacji czestotliwoscia pikania o zblizajacej sie przeszkodzie. Jak dojade na odleglosc okolo 20cm zaczyna sie bardzo czeste pikanie. Zna ktos rozwiazanie problemu? Jakis reset ustawien czy cos? Jesli tak to gdzie?
Denny4:
Tutaj będziesz miał problem.
Bo jeżeli jest to takie same rozwiązanie co w i40 to konieczna jest wymiana wadliwych czujników.
Teoretycznie nie powinny mieć na siebie wpływu, a w rzeczywistości jeden padnięty prowadzi do uszkodzenia kolejnego. Potrafi uszkadzać lub "przeszkadzać" innym.
Wymiana uszkodzonego na sprawny jest skuteczna ale z czasem reszta też pada.
Kilkukrotnie wymieniałem z przodu i z tyłu.
Elektryk w ASO na moim przykładzie przekonał się że lepiej wymienić komplet bo jeden uszkadza drugi i po wymianie drugi potrafi uszkodzić ten pierwszy.
Totalna paranoja ale mam to przećwiczone. Nie koniecznie u Ciebie będzie tak samo i może przy odrobinie szczęścia wystarczy wymienić jeden uszkodzony.
P.S.
Może odłączenie jest lepszym rozwiązaniem, czy wogle centralka świruje bez czujnika ??
Nawigacja
[#] Następna strona