Forum > i30 FD
[i30 FD] czujnik cofania orginał i30 CW jak podłączyć?
fenster0:
Witam mam pytanie bo zauważyłem że jeden z 3 czujników nie działał w mojej i30 CW. Postanowiłem to sprawdzić co się okazało jeden byl trochę rozwalony (patrz foto) i tu moje pytanie jak to połączyć aby nie zniszczyć czy ktoś wie? Jak wpisać z jednej strony mamy 2 kabelki czarny i czerwony a z drugie 4 kabelki czarny, czerwony,zielony i niebieski...... ;/ dziwna sprawa może ktoś z Was coś wie ;)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt ;)
kosmos2011:
https://drive.google.com/file/d/0B83zhaPxdW1nWTZrOW1MT1VDNUk/view?pref=2&pli=1
fenster0:
dziękuje a tak po polsku jesteś w stanie opisać;) bo za dużo nie rozumiem z tego rysunku ;)
kosmos2011:
Czarnymi strzałkami oznaczyłem wtyczki od czyujników F30-L, F30-C, F30-R.
Sensor power to zasilanie czujnika, sensor ground to masa.
TX i RX to sygnał z czujników.
Na drugiej stronie z linku jest opis pinów wtyczek F30- , a na schemacie są numery 1, 2, 3 , 4 (piny z wtyczek F30) do których są podłączone przewody z zaznaczeniem kolorów L-niebieski, G- zielony, R-czerwony, R/B-czerwono-czarny, P-różowy, W-biały, Y-żółty.
Dwa przewody cienkie (czerwony i czarny) to jest okablowanie wewnętrzne czujnika. W czujniku musi być podłączenie na cztery przewody z tymi "zwłokami" czujnika to za bardzo już nic nie zrobisz.
Jak podasz vin to napiszę jaki jest numer oryginalnego czujnika.
fenster0:
hmmmm.... jeszcze raz dzikuje. Z tego co rozumiem czujnik jest uszkodzony jak niby mial bym polaczyc 4 kabelki z dwoma ;/
[ Dodano: 2016-01-09, 01:41 ]
ok wiec tak odłączyłem ten jeden tylko teraz sprawa wyglada tak ze po wł wstecznego zaamiast jednego pikniecia mam 3. I czujniki dzialaja ale nie dajac sygnnalu zbliżania sie do przeszkody tylko jak juz jestem na 10cm od niej czestym pikaniem. Jakiś tryb awaryjny sie włączył? I drugie pytanie czy mge czujniki zamieniać miejscami np majac rozwalony lewy czy moge zamienić ze srodkowym? tak aby nie miec tylko tego w srodku a boczne zeby dzialaly?
Nawigacja
[#] Następna strona