Forum > i30 FD
[i30 FD] zaparowane wnętrze, przewietrzanie kabiny
frutis8:
zaparowuje mi wnętrze zwłaszcza teraz gdy jest wilgotno, filtr kabinowy mam nówkę. zauważyłem, że zamykając którekolwiek z drzwi delikatnie unosi się klapa bagażnika więc wygląda na to, że powietrze z kabiny nie ma ujścia na zewnątrz. w związku z tym mam pytanie, czy to może być kwestia zatkanych otworów przewietrzania kabiny (wysysania powietrza)? wiem że takie otwory w oplach znajdują się pod tylnym zderzakiem a gdzie ich szukać w i30? w lecie wjechał mi gość w tył i wymieniany był tylny pas właśnie pod zderzakiem, może mechanicy coś zwalili?
ParadoxalShadow:
Otwpry wentylacujne sa pod tylnym zderzakiem. Od środka można dostać się rozmonotowując plastiki i tapicerkę bagaznika (boczki).
Uzywanie klimatyzacji w wilgotne dni nie pomaga?
frutis8:
pomaga ale tylko na przedniej szybie i przednich bocznych, tył zaparowany. wcześniej tego nie było (przed wymianą tylnego pasa). może na podszybiu (pod kratką) jakieś śmieci się zgromadziły i zatykają wlot powietrza - ale przy wymianie filtra kabinowego chyba wpadłyby do środka a nic takiego się nie stało. aha, jeszcze jedno, w chłodne deszczowe dni rano jest rosa na przedniej szybie od środka a dywaniki są suche
ParadoxalShadow:
U mnie problem jest taki, że woda dostaje się przez te tylne kratki wentylacyjne, włąsciwie to nawet nie przez nie tylko przez ich uszczelkę, która nawiasem mówiąc trzyma bardzo kiepsko i od czasu do czasu gromadzi się też pod kołem zapasowym w bagażniku. Mam wtedy dość mocno zaparowany tył pojazdu.
Pod kołem zapasowym oraz po rozebraniu tapicerki masz korki odpływowe wody. Może coś z nimi jest nie tak?
Ja mam właśnie rozebrany boczek i jak znajdę czas będę próbował uszczelniać.
Dość powszechne jest też podciekanie wody spod mocowań tylnych lamp.
Jeśli tak podcieka i woda nie ma którędy się wydostać, będzie mocno parować.
Trzeba rozebrać i sprawdzić.
Jesli chodzi o przód to niestety nic nie podpowiem.
bobekos:
...może sprawdź jak będzie działać pochłaniacz wilgoci? Ja używam kociego żwirku w skarpetce pod siedzeniami z przodu i chyba to działa ;) Też zdarza mi się szybko zaparować, zwłaszcza jak wejdą 4 osoby i jest full. Klima musi wtedy chodzić ale po to jest :)
Nawigacja
[#] Następna strona