Autor Wątek: [i30 FD] zaparowane wnętrze, przewietrzanie kabiny  (Przeczytany 10875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

frutis8

• Gość
[i30 FD] zaparowane wnętrze, przewietrzanie kabiny
« dnia: 30 Listopad 2015, 07:21:39 »
zaparowuje mi wnętrze zwłaszcza teraz gdy jest wilgotno, filtr kabinowy mam nówkę. zauważyłem, że zamykając którekolwiek z drzwi delikatnie unosi się klapa bagażnika więc wygląda na to, że powietrze z kabiny nie ma ujścia na zewnątrz. w związku z tym mam pytanie, czy to może być kwestia zatkanych otworów przewietrzania kabiny (wysysania powietrza)? wiem że takie otwory w oplach znajdują się pod tylnym zderzakiem a gdzie ich szukać w i30? w lecie wjechał mi gość w tył i wymieniany był tylny pas właśnie pod zderzakiem, może mechanicy coś zwalili?

ParadoxalShadow

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopad 2015, 09:32:01 »
Otwpry wentylacujne sa pod tylnym zderzakiem. Od środka można dostać się rozmonotowując plastiki i tapicerkę bagaznika (boczki).
Uzywanie klimatyzacji w wilgotne dni nie pomaga?

frutis8

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Listopad 2015, 10:54:05 »
pomaga ale tylko na przedniej szybie i przednich bocznych, tył zaparowany. wcześniej tego nie było (przed wymianą tylnego pasa). może na podszybiu (pod kratką) jakieś śmieci się zgromadziły i zatykają wlot powietrza - ale przy wymianie filtra kabinowego chyba wpadłyby do środka a nic takiego się nie stało. aha, jeszcze jedno, w chłodne deszczowe dni rano jest rosa na przedniej szybie od środka a dywaniki są suche

ParadoxalShadow

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Listopad 2015, 15:21:51 »
U mnie problem jest taki, że woda dostaje się przez te tylne kratki wentylacyjne, włąsciwie to nawet nie przez nie tylko przez ich uszczelkę, która nawiasem mówiąc trzyma bardzo kiepsko i od czasu do czasu gromadzi się też pod kołem zapasowym w bagażniku. Mam wtedy dość mocno zaparowany tył pojazdu.
Pod kołem zapasowym oraz po rozebraniu tapicerki masz korki odpływowe wody. Może coś z nimi jest nie tak?
Ja mam właśnie rozebrany boczek i jak znajdę czas będę próbował uszczelniać.
Dość powszechne jest też podciekanie wody spod mocowań tylnych lamp.
Jeśli tak podcieka i woda nie ma którędy się wydostać, będzie mocno parować.
Trzeba rozebrać i sprawdzić.
Jesli chodzi o przód to niestety nic nie podpowiem.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopad 2015, 18:43:47 »
...może sprawdź jak będzie działać pochłaniacz wilgoci? Ja używam kociego żwirku w skarpetce pod siedzeniami z przodu i chyba to działa ;) Też zdarza mi się szybko zaparować, zwłaszcza jak wejdą 4 osoby i jest full. Klima musi wtedy chodzić ale po to jest :)

frutis8

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Listopad 2015, 20:18:24 »
używałem pochłaniacza wilgoci ale niewiele do dało, koci żwirek może być lepszy. tak czy siak to nie jest rozwiązanie problemu. sprawdzę te kratki w boczkach i korki pod zapasem. zdejmę też kratkę przy przedniej szybie, może tam jest syf - samochód przez 5 lat stał po 8 godzin dziennie przy gruntowej drodze pod drzewami iglastymi, mogło się tego nazbierać

Offline Clins299

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopad 2015, 21:25:32 »
Jest wilgoć na dworze wiec nic na to nie poradzisz że Ci parują szyby. (możesz to zminimalizować nadmuchem na szybe..
Przede wszystkim zmień welurowe dywaniki na gumę bo w nich jest bardzo dużo wilgoci!
Aha normalne ze z tyłu jest najwięcej wilgoci bo tam jest najzimniej...

frutis8

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudzień 2015, 22:54:05 »
Clins299, wiem że jest wilgotno na zewnątrz, wiem też jak rozkładają się temperatury wewnątrz kabiny, piszę że nadmierna wilgoć pojawiła się po wymianie tylnego pasa pod zderzakiem (wcześniej tego nie było chociaż samochód stał pod chmurką). po dużych wahaniach temperatury dzień/noc nad ranem mam krople wody na przedniej szybie i parę na tylnej. nikt mi nie wmówi że to normalna sytuacja. dywaniki mam gumowe, czasem wrzucę pochłaniacz wilgoci ale nie pomaga. filtr kabinowy wymieniam raz/ dwa razy do roku więc. swojego czasu z wylotów powietrza śmierdziało stęchlizną (nie grzybem od klimy). może coś zdechło na podszybiu?  :mrgreen:

Offline Clins299

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudzień 2015, 10:25:31 »
Umnie paruja tak samo raz wiecej raz mniej.
Ostatnio skrobałem szyby od srodka i nie robie z tego powodu jakichś problemów.

Trzeba czekać do wiosny hehe :)

frutis8

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudzień 2015, 10:56:16 »
będę robił problemy bo to jest nie do pomyślenia. w żadnym z poprzednich samochodów nigdy nie miałem sytuacji by ścierać wodę z szyb od środka. jeśli u Ciebie jest taka sytuacja jak u mnie (i nie miałeś bitego) to konstrukcyjnie coś jest zwalone w tym samochodzie

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudzień 2015, 17:59:18 »
frutis8 chyba trafiłeś na zły egzemplarz a skoro był bity to może go źle złożyli...?

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Grudzień 2015, 19:41:57 »
Klimatyzacje masz sprawną? (nabitą, sprężarka działa?)

frutis8

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Grudzień 2015, 18:07:30 »
klimę sprawdzałem w ubiegłym roku - październik. troszkę dopompowali czynnika i "nasmarowali". w serwisie powiedzieli że taki ubytek po 5 latach to normalka. klima działa dobrze. co do tego nieodpowiedniego złożenia (przypominam że uderzony był tył) to otwory przewietrzania (te schowane w boczkach) są drożne a wnęka koła zapasowego jest sucha - czyli wszystko OK. muszę jedną rzecz sprawdzić, chwyt powietrza na podszybiu. podejrzewam że tam coś zostało zassane i wdmuchuje mi wilgoć do kabiny

mam jedno pytanie, jeśli coś zostałoby zassane przez wlot na podszybiu to przy wyjęciu filtra kabinowego to coś wpadłoby do środka (na dmuchawę) - chodzi mi o to, czy między wlotem powietrza pod szybą a filtrem kabiny są jakieś sitka?

Offline GRZECH

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Grudzień 2015, 21:49:39 »
W ciągu roku klima/chłodnica mogła ulec awarii.

Offline arni_23

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Grudzień 2015, 09:35:12 »
A ja kiedyś miałem taki problem ale w innym aucie.
Ford Focus 2001 Kombi.
Przerwany przewód spryskiwacza tylnej szyby i tył zaparowany.
Najdziwniejsze, że nieszczelność nie pojawiła się w najbardziej oczywistym miejscu, czyli w dukcie między klapą a karoserią, tylko pod podsufitką.
Ciekło sobie jak spryskiwałem tylną szybę.
Drugim razem, woda dostawała się między uszczelką pod relingiem dachowym i pięknie po dachu i słupku tylnym spływała w dół powodując mgłę wewnątrz pojazdu.