Autor Wątek: [Lantra J2] Wymiana belki tylnej - porady.  (Przeczytany 44825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bzzz

• Gość
[Lantra J2] Wymiana belki tylnej - porady.
« dnia: 09 Luty 2012, 06:02:26 »
Witam.
Koledzy czy pomoglibyście  mi merytorycznie  przy wymianie belki tylnej w Lantrze 99' ?

- na co trzeba zwrócić uwagę przy wymianie (jakieś przeszkody?? , co najlepiej od razu wymienić ??)

- czy belka od sedana pasuje też do kombi (pytałem dzwoniłem po szrotach z allegro każdy twierdzi że tak , co o tym sądzicie???)
-jest jakaś różnica w belkach pomiędzy rocznikiem 99-00?

Belka kupiona za 200zł/brutto od sedana 8-)  8-)  8-)

edit: edycja tytułu

esox

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Luty 2012, 22:26:54 »
pasuje od sedana i coupe. przy wymianie warto zobaczyc stan tulei oraz po wymianie ustawic zbieznosc.

edit: ort

marsmi84

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Luty 2012, 11:06:14 »
Cytat: "esox"
przy wymianie warto zobaczyc stan tulei oraz po wymianie ustawic zbieznosc.
pytanko mam :z całym szacunkiem co ma wymiana tylnej sztywnej belki która nie wykonuje jako takich ruchów poprzecznych do zbieżności??

edit: ort w cytacie

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Luty 2012, 12:27:52 »
Cytat: "marsmi84"
co ma wymiana tylnej sztywnej belki która nie wykonuje jako takich ruchów poprzecznych do zbieżności??

A to, że trzeba odkręcić od belki wszystkie drążki. M.in. te, na których ustawia się zbieżność. "Odkręcić" w tym przypadku to raczej pobożne życzenie, gdyż zazwyczaj kończy się cięciem śrub.

esox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Luty 2012, 17:30:11 »
to co kolega wyzej pisze. j2 nie ma takiej belki jak j1!

Bzzz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Luty 2012, 14:35:21 »

dzięki za odpowiedzi koledzy, wymiana zajęła mi ok 6h w pseudo garażu z kanałem  w temp -6'C
dostałem ze szrotu całą belkę z piastami i drążkami,
początkowo chciałem wymienić samą belkę ale śruby kręciły się w tulejach i na tym się skończyło że całość wymieniłem szybciej niż tracenie czasu na jednej śrubie(grzanie , pryskanie WD40)
generalnie całość trzeba było odkręcić, drążki od karoserii aż do piasty od tylnych amortyzatorów więc zastanawiałem się nad regulacją kątów ale w sumie nie ma na czym regulować, więc chyba jakieś niepotrzebnie robimy zamieszanie z kątami.

esox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Luty 2012, 14:42:40 »
Cytat: "Bzzz"

dzięki za odpowiedzi koledzy, wymiana zajęła mi ok 6h w pseudo garażu z kanałem  w temp -6'C
dostałem ze szrotu całą belkę z piastami i drążkami,
początkowo chciałem wymienić samą belkę ale śruby kręciły się w tulejach i na tym się skończyło że całość wymieniłem szybciej niż tracenie czasu na jednej śrubie(grzanie , pryskanie WD40)
generalnie całość trzeba było odkręcić, drążki od karoserii aż do piasty od tylnych amortyzatorów więc zastanawiałem się nad regulacją kątów ale w sumie nie ma na czym regulować, więc chyba jakieś niepotrzebnie robimy zamieszanie z kątami.
  jak nie ma jak jest czym regulowac. wymieniałem tak belke bez regulacji raz ale potem scierało opony.. ja bym jechał sprawdzic koszt ok 70zł.

Bzzz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Luty 2012, 16:29:05 »
no loos ale gdzie tam jest regulacja kątów? na czym- jutro zajadę do znajomego na stację  to zobaczymy ale dałeś bonusa do rozwiązania :-)

Offline waldi678

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Luty 2012, 19:36:13 »
Regulacja jest na mimośrodzie na belce przy mocowanie wachaczy poprzecznych . Z jednej strony wachacz mocowany jest do piasty koła poprzez tuleje metalowo gumową a z drugiej rowniez poprzez tuleje do belki na mimośrodzie do regulacji zbierzności.

Bzzz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Luty 2012, 21:26:34 »
Cytat: "waldi678"
Regulacja jest na mimośrodzie na belce przy mocowanie wachaczy poprzecznych . Z jednej strony wachacz mocowany jest do piasty koła poprzez tuleje metalowo gumową a z drugiej rowniez poprzez tuleje do belki na mimośrodzie do regulacji zbierzności.

dzięki za info postaram się jak najszybciej zorganizować z tym tematem :-)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Luty 2012, 22:31:33 »
Przepraszam - na jaką belkę wymieniłeś ? Znalezioną jakąś na szrocie ? To możesz być pewien że zeżre Ci ją talk samo szybko jak twoją. Sam ma zeżartą ale na używaną jej nei wymienię. kosztuje to trochę ale wolę wymienić na nówkę i przeżyje ona samochód a nei zebym się za chwilę znowu z tym babrał.

Bzzz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Luty 2012, 21:16:18 »
wymieniłem ze szrotu z auta które przyjechało jakiś czas temu,
generalnie obstukałem całą młotkiem i posmarowałem farbą antykorozyjną , jak zdechnie za pół roku , czy za rok to mnie to wcale nie zmartwi :-)

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Luty 2012, 00:28:10 »
A ja mam pytanie z racji tego że się szykuję do tej operacji - gdzie mogę dostać śruby mimośrodowe do tylnej belki - próbował ktoś dostać ? Macie jakieś doświadczenie z tym ? Bo liczę się z tym ze zapewne obecne śruby będą musiały pójść pod szlifierkę - nigdy nieodkręcane zapewne nie poddadzą się bez walki i nic z nich nie zostanie już. Jeśli tylko ASO to jakie to są ceny ? Bo wiem że potrafią być wesołe nawet za taki mały element.

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Luty 2012, 13:08:04 »
Cytat: "Złośnik"
Jeśli tylko ASO to jakie to są ceny

3 lata temu płaciłem koło 20 zł za śrubę + podkładka. Nakrętki sam dobrałem.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Luty 2012, 16:14:28 »
Rozumiem, że tam mamy 4 takie mimośrody ? A demontaż belki ? Na opuszczonym aucie czy na podniesionym z  tyłu z obu stron ? Chodzi głównie o rozłączenie wahaczy od belki. Mnie się wydaje że na opuszczonym powinno się to robić bo wtedy koła idą na zewnątrz auta i wahacze mamy odciążone, ale z drugiej strony mogą one ciągnąć wahacze na zewnątrz. Więc jak ?