Autor Wątek: [i30 FD] Parowanie lamp  (Przeczytany 9397 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

canass

• Gość
[i30 FD] Parowanie lamp
« dnia: 07 Listopad 2015, 22:20:32 »
Pisze tutaj z pytaniem, ponieważ jako świeżak niestety nie mogę założyć nowego tematu :)

Problem jest hmm...niby typowy, a  z drugiej nietypowy. Chodzi o parujący reflektor po jego wymianie. W czym rzecz. W wyniku pewnego zdarzenia zostałam zmuszona do wymiany. Kupiłam używkę, z tym samym numerkiem. Reflektor zaparował w prawym dolnym rogu. Polecono mi zamontowanie innego, ponieważ było podejrzenie rozszczelnienia. Z drugim to samo. Paruje w tym samym miejscu. Aktualnie mam zamontowany już trzeci (wszystkie używki). TEŻ PARUJE. Nie mam już siły. Były akcje z suszarką, pomogło na chwilę. Paruje bez względu na pogodę: ciepło, zimno, mgła, deszcz, sucho. Nie ma znaczenia. Para schodzi po kilku godzinach, gdy samochód postoi w garażu. Z poprzednim reflektorem przed zdarzeniem takich cyrków nie było. Nie parował. Spotkał się ktoś z taką serią? :)

MKeller

• Gość
[i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopad 2015, 17:11:49 »
sprawdz czy wszystkie pokrywki od lampy są szczelne, kolejne sprawdzenie to odpowietrzników od lamp, muszą być drożne i odpowiedniej długości.

A najlepiej lampę wygrzać i wysuszyć w domu i znów zamontować, tylko niech ona wyschnie sama a nie jakimiś suszarkami czy piecykami bo zbyt wysoka temperatura może ją zdeformować ale to raczej ciężko wykonac ...

Offline kosmos2011

• Giełda
[i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopad 2015, 17:31:00 »
Canass wystarczyło wpisać w "szukajkę" słowo "zaparowane" i wyskoczy http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7456 i dalej http://elantra-club.ru/forum/showthread.php?t=36292

canass

• Gość
[i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopad 2015, 20:44:47 »
Dzięki za reakcję. Wyszukiwarka  była już w ruchu. Stąd napisałam, ze problem jest typowy, ale nie do końca. Bo problem jest dalej, przy 3 sztuce reflektora. W innych postach nie znalazałam rozwiązania, więc tutaj pytam.
MKeller
reflektory (wszystkie) przed montażem leżały kilak dni w domu (otwarte zaślepki). Odpowietrzniki nie są zabite. Zaślepki dobrze założone (uszczelki całe i na zaślepkach i reflektorów).
Gdzieś wyczytałam, że reflektor używany, gdy ma jakiś czas "wolne", to może parować i lampa musi się wygrzać, choć bardziej pasuje mi to do nowych reflektorów. Kiedyś auto stało dość długo i reflektory oryginały (tj. przed wymianą), nie parowały.
Przecież nie będę oddawała do regeneracji lamp 2,3 letnich, bo to absurd :) nowe reflektory, co innego takie, które maja dekadę.

cinek1

• Gość
[i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopad 2015, 23:39:28 »
A jak wyglada gwarancja nie wymieniaja tego?

ParadoxalShadow

• Gość
[i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Listopad 2015, 08:16:26 »
U mnie było tak - po kupnie i wyjechaniu z salonu kilka razy oba reflektory zaparowały. Nic z tym nie robiłem, samo przeszło. Teraz od ponad 4 latach się to już nie zdarza. Ja bym się nie przejmował.

canass

• Gość
[i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopad 2015, 23:37:45 »
cinek1
Rzecz w tym, że to już trzecie podejście, tj. aktualnie jeżdżę na trzecim reflektorze po wymianie. Pierwszy używany kupiłam u gościa X. Kolejne dwa w innym miejscu. Zatem już raz reklamowałam w tym drugim miejscu:) Pewnie, ze dają gwarancję. Ale pojadę kolejny raz, to mnie wyśmieją :), ze robię problem z niczego. A wiem, że jak to tak zostawię, to reflektory długo nie pożyją, bo skoro parują, to jest w środku wilgoć.

ParadoxalShadow
z salony nie wyjeżdżałam, to nie wiem ;), ale jak już pisałam, z reflektorami które były oryginalnie na samochodzie po zakupie takich problemów nie miałam. Wiadomo, że w trakcie eksploatacji różne rzeczy się zdarzają i trzeba niekiedy coś wymienić. Akurat padło na reflektor, ale nie sądziłam, że taki cyrk będzie. Kusi mnie zakup nowego, ale obawiam się, że będzie to samo i pieniądze wyrzucę w błoto.

Dlatego pytam, czy jest ktoś, kto miał ten problem i po kilku tygodniach eksploatacji reflektor przestał parować (po wymianie na używany, nie nowy).

ParadoxalShadow

• Gość
[i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Listopad 2015, 12:03:57 »
Cytat: "canass"

Dlatego pytam, czy jest ktoś, kto miał ten problem i po kilku tygodniach eksploatacji reflektor przestał parować (po wymianie na używany, nie nowy).

Tak. Ja miałem ten problem. Nic z tym nie robiłem i po kilku tygodniach reflektory przestały parować. Jeżeli parowały w nowym aucie, to czy kupisz używane, czy nowe, oba mogą parować. Poczekaj kilka tygodni i powinno samo przejść. Przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia.

:)

peter0071

• Gość
Re: [i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Listopad 2015, 17:19:27 »
Cytat: "canass"
Pisze tutaj z pytaniem, ponieważ jako świeżak niestety nie mogę założyć nowego tematu :)

Problem jest hmm...niby typowy, a  z drugiej nietypowy. Chodzi o parujący reflektor po jego wymianie. W czym rzecz. W wyniku pewnego zdarzenia zostałam zmuszona do wymiany. Kupiłam używkę, z tym samym numerkiem. Reflektor zaparował w prawym dolnym rogu. Polecono mi zamontowanie innego, ponieważ było podejrzenie rozszczelnienia. Z drugim to samo. Paruje w tym samym miejscu. Aktualnie mam zamontowany już trzeci (wszystkie używki). TEŻ PARUJE. Nie mam już siły. Były akcje z suszarką, pomogło na chwilę. Paruje bez względu na pogodę: ciepło, zimno, mgła, deszcz, sucho. Nie ma znaczenia. Para schodzi po kilku godzinach, gdy samochód postoi w garażu. Z poprzednim reflektorem przed zdarzeniem takich cyrków nie było. Nie parował. Spotkał się ktoś z taką serią? :)
                                                               Witam miałem podobny przypadek,wygrzałem reflektor opalarką .Należy zdjąć obydwa dekielki i na przemian wdmuchiwać gorące powietrze tak by była cyrkulacja jednym wlatuje ,drugim wylatuje. Oczywiście uważać by niczego nie stopić jak za blisko przystawimy opalarke. U mnie pomogło. Powodzenia

canass

• Gość
[i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopad 2015, 15:54:07 »
Dzięki chłopaki za odpowiedź. Spróbuję z tą opalarką, a jak nie pomoże, to poczekam jeszcze kilka tyg. W sumie suszarka pomogła na kilka dni, ale wtedy ściągany był tylko jeden dekielek i nie było cyrkulacji.

cinek1

• Gość
[i30 FD] Parowanie lamp
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Styczeń 2016, 08:34:44 »
Dodano: 2016-01-02, 08:35
I jak z tymi lampami wyszło? Demontaż ich jest jakiś skomplikowany?

[ Dodano: 2016-05-16, 18:11 ]
Witam ponownie i jak problem parowania rozwiazany?

[ Dodano: 2016-05-16, 18:11 ]
Witam ponownie i jak problem parowania rozwiazany?