Autor Wątek: [Getz] [Getz] czyszczenie przepustnicy  (Przeczytany 8240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

amig

• Gość
[Getz] czyszczenie przepustnicy
« dnia: 06 Listopad 2015, 20:18:33 »
Jak w temacie kiedy i jakie są objawy. Nieco silnik mi podryguje i nierówno chodzi ale czy to wina przepustnicy? Ok 92000 i nic nie było robione. Na razie podejrzenie jest na kable od świec, tym bardziej że komp tak pokazał (chwilowy brak zapłonu na dwóch cylindrach) Można to jakoś bezinwazyjnie zdiagnozować?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:51:32 przez Brt »

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopad 2015, 10:48:39 »
Kable i świece na początek do sprawdzenia/wymiany... Kable sprawdzisz po ciemku jak uruchomisz silnik: jak gonią po nich iskry jak szalone - kable do wymiany. Ewentualnie gdyby nic nie było widać, dla pewności można je jeszcze spryskać wodą (mgiełką z butelki po płynie do mycia szyb).
Świece najlepiej sprawdzić po wykręceniu i obejrzeć ich stan.

amig

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopad 2015, 15:10:51 »
Taki mam zamiar z tymi kablami a wręcz profilaktycznie je wymienić. Natomiast kiedy widzę  co "wyłazi" z przepustnicy to głęboko zastanawiam się czy u mnie nie będzie tak samo dlatego pytam jak wywnioskować że u mnie też taki syf zalega

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopad 2015, 17:16:21 »
Uściślij: silnik szarpie/nierówno chodzi na biegu jałowym czy podczas jazdy?

P.S. Na filmie jest silniczek krokowy

amig

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopad 2015, 20:16:10 »
Na jałowym gdy nie rozgrzany tak jakby podryguje ale trzeba się wsłuchać żeby to odczuć dlatego mocno nie panikuję. Na nagrzanym też jakby dało się to wyczuć ale trzeba się "wczuć w silnik". Podczas normalnej jazdy żadnych odczuć.
Tyle że kilka tyg. temu zaczął mi migać check dosłownie przez kilka sek. Mechanik podpiął kompa i pokazało że chwilowy zanik zapłonu na dwóch cylindrach. Kazał jeździć i obserwować bo być może chwilowe zawilgocenie , być może początki słabości kabli, świece też już zbliżają się do okresu wymiennego. Tak czy owak ta przepustnica też mi jakoś po głowie łazi tym bardziej że różnie mówią a to co mówią wskazywałoby że trzeba ją "wykąpać". Pytanie czy faktycznie trzeba bo może nie warto ruszać, dlatego poruszyłem ten temat, dla rozwiania wątpliwości jak też z ciekawości. Po obejrzeniu filmiku dopiero mną wstrząsnęło co tam można znaleźć:(.

Offline Scorpio

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Listopad 2015, 20:13:16 »
Ja bym jednak przede wszystkim skłaniał się ku zmianie kabli i świec. Co do przepustnicy to gdyby była brudna objawy byłyby inne. Wyczyścić możesz, wolna wola, ale dopiero po wymianie ww. elementów.

amig

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Listopad 2015, 09:20:39 »
Wiele się wyjaśniło. Wczoraj dotykałem kabli no i "kopią" zatem chyba wszystko jasne bez potrzeby pryskania ich wodą

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Listopad 2015, 21:08:28 »

Offline marrgoss

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Styczeń 2016, 19:00:33 »
Miałem bardzo podobne objawy. Po podłączeniu kompa okazało się że wypadają zaplony. A powodowała je cewka. Po wymianie cewki, kabli WN i świec silnik chodzi równiutko. pali bez problemu na mrozach.