Autor Wątek: [i30 FD] Od czasu do czasu zapala dopiero za 2 razem  (Przeczytany 19793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bobekos

• Giełda
[i30 FD] Od czasu do czasu zapala dopiero za 2 razem
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Listopad 2015, 18:29:10 »
Wymienili bo doszli do wniosku że on jest przyczyną czy co? Pytam bo może i ja muszę go wymienić a nie wina stacyjki...:)

Offline kosmos2011

• Giełda

Offline Clins299

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Listopad 2015, 21:36:54 »
Witam ostatnio mój znajomy we Fordzi Focusie  z 2004 roku. ma taki sam problem.
silnik również CRDI  tylko 1.8 - 80tys. km przejechał po remoncie pompy i wtrysków i ma podobne objawy jestem ciekawy jaka u niego była przyczyna . aktualnie ma zrobione w sumie 200 tys. km. dam znać jak się coś dowiem....

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Grudzień 2015, 20:21:46 »
sisimon i jak tam auto? Mi się niedawno przytrafiło kilka razy odpalić za 2 i teraz chcę go wstawić do serwisu zajmującego się rozrusznikami itp.. Odpalałem przekręcając stacyjkę o 1 pozycję a potem do rozruchu. Ikonka immobilaizera pojawia się i gaśnie. Podejrzewam filtr paliwa ale h wie... Jutro dzwonie i się umawiam. Jeżeli coś wyjdzie na jaw to napiszę na forum. Temat uciążliwy, a nikt nie zna rozwiązania :/

[ Dodano: 2015-12-15, 20:16 ]
Byłem w serwisie specjalizującym się naprawą alternatorów, rozruszników itp. Powiedzieli że sami będą mieć problem z dojściem jak to mi się przytrafia raz na jakiś czas. Mam się wsłuchiwać w objaw i ewentualnie jak będę gotowy to podjechać i powiedzieć. Jak kręci to nie wina rozrusznika, coś podobno jest nie rozbieralne także ja na razie jeżdzę. Teraz muszę się oprócz rozruchu nauczyć wyłączać przed zgaszeniem radio żeby wsłuchać się jak znów zajęczy ;) Nie pomogłem ale liczę że ktoś się może pochwali udaną diagnozą...:)

[ Dodano: 2015-12-30, 18:54 ]
Chyba uporałem się z problemem. Auto lawetą wylądowało u elektromechanika bo nie mogłem go wczoraj odpalić w garażu. Może by odpalił po dodaniu gazu ale stwierdziłem że niech rozwiążą moją zagadkę. Nie miałem kogoś do holowania to skorzystałem z assistance ;) Komputer u niego nic nie pokazał, dopiero jak elektryk się zapytał o zabezpieczenia przed kradzieżą to wspomniałem o przełączniku odcinającym zapłon. Przełączył 2 razy i auto odpaliło. Co mnie zaskoczyło! :) Dziś zadzwonił mówi że styki były trochę brudne w przełączniku i zrobiono go po najmniejszej linii oporu (powinien być założony jeszcze przekaźnik...itd) Tłumaczył mi, narysował ale zapomniałem żeby fachowo wam to opisać :) W każdym razie ja za rzadko ten przełącznik uruchamiałem, teraz muszę zmienić nawyk. Skończyło się na 30 zł. Jeżeli będzie sprawiał problem to pozostaje wymiana z przerobieniem jak mówił elektryk na "porządny". Nie wiedziałem czy wam to pisać ale może komuś coś to da do myślenia w swoim aucie... Jak coś to P.W :)

[ Dodano: 2016-02-19, 20:47 ]
Ja w swoim i30 przez ok 1,5r. dochodziłem co jest objawem problemów z odpalaniem. Wymieniałem akumulator, świece, komputer diagnostyki... aż w końcu auto zgasło na drodze. Przyczyna? Zabezpieczenie (odcięcie zapłonu) zrobione po amatorsku, styki i przełącznik szlag trafił chociaż był 1,5msca temu jeszcze dobry...  Dziś zrobił od nowa, z przekaźnikiem do p. paliwa. Auto odpali, chyba ze sam przełącznik szlag trafi to tylko wyciągnąć, kable złączyć i jechać dalej. Nie potrzebne w/w naprawy bo to było przyczyną, na drugi raz będę mądrzejszy :) Niby pierdoła, a może człowieka postawić na nogi! :/

ManiuS

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Sierpień 2016, 13:28:13 »
Witam,
czy komuś udało się dojść do rozwiązania problemu z odpalaniem za którymś razem ?
Niestety u mnie nadal ten problem występuje. Myślałem że to pompa paliwa, która za krótko działa, dlatego też przekręcałem kluczyk w stacyjce kilka razy ale nic to nie dało...

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Sierpień 2016, 14:14:19 »
Najlepiej to jeździć z komputerem i od razu badać. Ja też co jakiś czas mam problem z odpaleniem na ciepłym silniku. Problem nie został do końca rozwiązany choć jest dobrze ale nie b.dobrze :/

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Sierpień 2016, 22:02:39 »
Witam, od czasu mojego ostatniego postu auto pali za każdym razem (dziwne to trochę). Może jak się zacznie zimno robić to wtedy zacznie świrować ? (poczekamy, zobaczymy). A gdzie znajduje się ten przełącznik odcinający zapłon ? (z przyjemnością się do niego dobiorę i sprawdzę jego stan techniczny). Pzdr

domcia987

• Gość
Hyundai i30
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Sierpień 2016, 12:30:19 »
Witam !

Ja również borykam się z problemem odpalania co jakiś czas za drugim, trzecim razem -  zazwyczaj działo się tak gdy auto było jeszcze ciepłe.

Na początku wymieniłam świece i problem ustał .. jednak od pół roku problem znow się pojawia sporadycznie.

Po przeczytaniu komentarzy zaobserwowałam... że kontrolka od imobilajzer (kluczyka) czasami po przekręceniu zapłonu nie zapala się - i wtedy właśnie nie zapala samochód !!!

Jak kluczyk sie zapala to auto odpala za pierwszym razem.

Myśle że to będzie winowajcą...

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Sierpień 2016, 12:46:22 »
Na pewno masz rację. Zgłosiłem tą usterkę w ASO. Serwis kazał mi przywieź na następne badanie okresowe (za kilka dni) oba kluczyki celem ich przeprogramowania. Wgrają do nich i samochodu nowe kody i to całkowicie za darmo, chodź samochód jest już po okresie gwarancyjnym. Po tej operacji problem ten ma zniknąć. Dlatego teraz za każdym razem po włożeniu kluczyka sprawdzą czy świeci cię zółta kontrolka od immobilaizera. Jeżeli się nie zaświeci, to samochodu nie odpalisz.

karol0773

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Sierpień 2016, 21:29:51 »
problem z synchronizacją immobilisera i stacyjki. Odebralem auto z warsztatu 2 tyg temu, teraz musze jedynie poczekac 2 albo 3 sek zeby odpalil. Najwazniejsze zeby go nie krecic od razu po wlozeniu kluczyka

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Sierpień 2016, 21:54:12 »
Wiecie że ja też podejrzewam u siebie immobiliser ale dla pewności jeszcze czekam na ten "moment" chyba ten typ tak ma. Czyli kolego karol nic nie płaciłeś za synchronizację immobilisera i stacyjki...? :) Jeżeli się powtórzy to uderzę do ASO choć auto nie jest na gwarancji...

Offline sisimon

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Wrzesień 2016, 13:33:20 »
witam, byłem w ASO i podczas badań okresowych przeprogramowali mi kluczyki i komputer w samochodzie, koszt takiej usługi to około 200 zł po gwarancji ...

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:49:04 »
simson napisz jak problem się pojawi...:)

mszwejkowski15

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Październik 2016, 20:15:11 »
Witam,

odświeżę temat bo nie chcę zakładać nowego. Też raz na jakiś czas ( a czasami kilka razy pod rząd) mam problem z odpaleniem autka. Po włożeniu kluczyka lampka od immobilisera miga. Samochód kręci i nie chce zapalić. Dzieje się tak na dwóch kluczykach. Z reguły pomaga to że wyjmuję kluczyk i albo zamykam i otwieram drzwi z pilota będąc w samochodzie  :mrgreen: , albo wkładam drugi raz kluczyk i troszkę nim "ruszam" w stacyjce. Zdarza mi się że i to nie pomaga więc muszę powyższe czynności powtórzyć kilkukrotnie. Co może być przyczyną? Powiedział mi kumpel że muszę rozebrać stacyjkę i jakiś czujnik tam poruszyć czy coś. Ja elektromechanikiem nie jestem więc proszę o radę.

kosmos2011 masz może jakiś inny schemat z tego Filtra w baku co jest? co ile trzeba go wymieniać? ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Październik 2016, 20:55:34 »
W silniku D4FB w zbiorniku nie ma pompy paliwa i filtra zasadniczego jest filtr zgrubny-siateczka o numerze 31090-4F000.

https://www.drive2.ru/l/1661935/

http://ceedclub.ru/forums/index.php/topic,37520.0.html

Kontrolka od immo nie powinna migać sprawdź wtyczkę od anteny immo przy stacyjce.

http://www.hyundaiboard.de/hyundai-forum/hyundai-i30/diy-i30/22461-ews-elektronische-wegfahrsperre-ringantenne-lesespule-tauschen/