Autor Wątek: [Accent X3] Piszczy i trze podczas ruszania  (Przeczytany 8822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Małgorzata

• Gość
[Accent X3] Piszczy i trze podczas ruszania
« dnia: 08 Luty 2012, 17:18:42 »
Coś zaczęło piszczeć podczas ruszania, piszczy niemiłosiernie jeszcze na dwójce. Dźwięk wychodzi z komory silnika. Normalnie wstyd takim jeździć. Pomóżcie.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Luty 2012, 17:19:57 »
Podczas przyspieszania czy również na biegu jałowym?

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Luty 2012, 18:02:32 »
Raczej podczas przyspieszania.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Luty 2012, 18:04:30 »
Cytat: "Zbyszek"
Podczas przyspieszania czy również na biegu jałowym?
Mnie się wydaje, że to jest mimo wszystko pasek Zbyszku.  Małgorzata, wygląda na to, że Twój pasek klinowy ma już dość i trzeba go wymienić. Zapewne ostatnie mrozy przyczyniły się do przyśpieszenia oznak starości jakie teraz wydaje. Można jeszcze sprawdzić, czy jest prawidłowo naciągnięty i to wszystko.

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Luty 2012, 18:16:20 »
Sprawa dość poważna z tym paskiem. Nie mam bladego pojęcia jak to sprawdzić i ewentualnie poprawić naciąg. Mam nadzieję, że wytrzyma jutrzejszą trasę dom - praca - warsztat.

[ Dodano: 2012-02-09, 14:15 ]
Gdy zapowiedziałam wizytę w warsztacie piszczenie ucichło. Niemniej jednak wystarczyła krótka przejażdżka diagnostyczna, maksymalne skręcanie kierownicą i rzut okiem na paski, aby znaleźć przyczynę.
Pisk powodowany był zbyt słabym naciągiem paska wspomagania kierownicy.
Oba paski (klinowy i wspomagania kierownicy) są w dobrym stanie i nie trzeba było ich wymieniać.
Pozdrawiam.

Michalinio

• Gość
[Accent X3] Pisk po uruchomieniu zimnego silnika.
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopad 2015, 13:53:06 »
Tak jak w temacie, po uruchomieniu zimnego silnika, nie ważne czy po nocy, czy postoi kilka godzin po uruchomieniu słychać pisk od silnika, po chwili to piszczenie ustaje.

Z tego co mi się wydaje - to chyba pasek rozrządu. Ponowne naciąganie nic nie dało. Więc teraz pytanie do Was, bo mam tutaj kilka wątpliwości.
Czy wystarczy wymienić sam pasek? Czy mam od razu wymienić zestaw: pasek + rolka + pompa wody?

Nr VIN:
KMHVA21NPXU422368

edit: usunięte zdanie nie na temat

Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

alien125

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopad 2015, 14:20:16 »
Co do pisku to na 100% nie pasek rozrządu. Jeśli pasek to alternatora. Ewentualnie pasek wspomagania lub pompa wody.

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopad 2015, 15:09:04 »
Dobrze zasięgnąć czasem opinii innych...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopad 2015, 17:27:23 »
Krzysztof tylko kto teraz to wszystko posprząta tematy z pytaniami które zadałeś już istnieją wystarczy zastosować opcje szukaj. Dopisz się w odpowiednich miejscach i na pewno otrzymasz odpowiedź. Pamiętaj też jeden problem jeden temat.

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopad 2015, 20:55:10 »
Posprzątane  :-) (przynajmniej na tyle ile mogłem :-D )

To wracając do tematu...
Na stronie Hyundai OEM znalazłem, że pasek alternatora ma numer seryjny 25212-22030
Mam rozumieć, że pasek z tej oferty -> http://allegro.pl/pasek-wieloklinowy-hyundai-accent-1-3-1-5-nowy-i5670546533.html

i tej -> http://www.fox.rzeszow.pl/PASEK-KLINOWY-POMPY-WODY-I-ALTERNATORA-4pk897-za(4,248644,8508).aspx

To ten sam produkt?
No i drugie pytanie - czy mogą to być jeszcze jakieś inne przyczyny tego pisku? Znaczy się, czy trzeba będzie się liczyć z wymianą jeszcze jakiegoś elementu?

alien125

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopad 2015, 08:17:26 »
Cytat: "Michalinio"
No i drugie pytanie - czy mogą to być jeszcze jakieś inne przyczyny tego pisku?
Przyczyn pisku może być wiele. Zamiast kupować części w ciemno uzbrój się w WD-40, otwórz maskę, odpal silnik i popsikaj na kółko wieloklinowe alternatora i pompy wspomagania. Przy psikaniu na jedno z kółek pisk powinien ustać lub się zmienić. Jeśli nic się nie zmieni to przyczyny pisku trzeba szukać gdzie indziej.

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Listopad 2015, 14:53:36 »
Ok, jutro rano wypróbuję tego.