Forum > i30 FD

[i30 FD] Temperatura wody

<< < (6/6)

aliali:

--- Cytat: "markar74" ---Witam. Pytanie jak w temacie posta. Jak długo nagrzewa się u Was silnik do tych ok.90st.C. teraz zimą? Jeżdzę krótką trasę ok 6 km przez miasto ok.15 min i nigdy nie nagrzeje się silnik nawet do 50st. Czy to, że jest "niedogrzany" może być powodem wysokiego spalania, ostatnio nawet 9l/100km?
--- Koniec cytatu ---

Nie wiem jak to jest w dieslu. W moim samochodzie (1.6 benzyna) po ok. 5 km jazdy po mieści silnik jest już nagrzany. Wskazówka pomiędzy 80-90 st. W twoim przypadku może być uszkodzony termostat

markar74:
Sprawdziłem. Rura zimna aż do momentu otwarcia termostatu czyli ok. Może po prostu tak długo się rozgrzewa. Niemniej spalanie moim zdaniem jest za wysokie.

sisimon:
U mnie (silnik 1.6 benzyna) po przejechaniu 3-4 km wskazuje przez cały czas równo 90 stopni. Nigdy mi nie skacze wskaźnik od temperatury. Jak dojdzie do 90 (a dochodzi w miarę szybko) tak przez cały czas ani drgnie i stoi na 90. Kupiłem rok temu Peugeot 207 i w nim dopiero mam sajgon. Nawet po przejechaniu 20 km nie mogę uzyskać 60 stopni. Jak jest na dworze plus to czasami się udaje , zaś gdy jest minus to wogóle wskazówka ani drgnie, przez co samochód bardzo dużo pali. Dobrze że założyłem do niego gaz. Więc spalanie gazu jest w normie. Gdybym jeździł na benzynie to bym nie nadążył z tankowaniem. Jutro rano jadę wymienić w nim termostat (koszt nowego 170 zł bo jest z czujnikiem). Napiszę Wam z ciekawości czy to pomogło. Zawszy gdy temperatura jest za niska samochód dużo więcej spala gdyż próbuje po prostu dogrzać silnik (tak jakbyście jechali cały czas na ssaniu). Dlatego bardzo ważne jest aby temperatura była prawidłowa.

sisimon:
wymieniłem termostat w Peugeot 207 i temperatura idealnie po 4 km 90 stopni jak w Huyndai i30 i też nie skacze. W samochodzie aż za gorąco. Koszt 235 zł z robocizną. Pzdr :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej